10 Yıl Çalışıp Istifa Edenler Tazminat Alabilir Mi ?

Bengu

New member
\10 Yıl Çalışıp İstifa Edenler Tazminat Alabilir Mi?\

İş hayatında uzun yıllar aynı işyerinde emek veren çalışanların kafasını en çok kurcalayan konulardan biri de “10 yıl çalışıp istifa edersem tazminat alabilir miyim?” sorusudur. Çalışanlar açısından kıdem tazminatı, yılların emeğinin karşılığı olarak görüldüğünden bu konunun netleştirilmesi büyük önem taşır. İş Kanunu’nun 1475 sayılı eski ama hâlâ geçerli olan 14. maddesi, bu konuda bazı istisnai durumlar öngörür. Bu yazıda, 10 yıl çalıştıktan sonra istifa eden bir çalışanın hangi şartlarda kıdem tazminatı alabileceğini ve bu konuyla ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını ele alıyoruz.

\Kıdem Tazminatı Nedir?\

Kıdem tazminatı, işçinin aynı işverene bağlı olarak çalıştığı süre boyunca edindiği hakların bir karşılığı olarak, iş sözleşmesinin belirli nedenlerle sona ermesi durumunda işverence ödenen tazminattır. Her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında hesaplanır ve çalışanın kıdemine göre artar.

\İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi?\

Genel kural şudur: İşçi kendi isteğiyle istifa ederse kıdem tazminatı alamaz. Ancak bu kuralın istisnaları vardır. Özellikle 10 yılını doldurmuş bir işçinin bazı şartlar altında istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı hakkı doğar.

\10 Yıl Çalışıp İstifa Edenler Tazminat Alabilir Mi?\

Evet, bazı koşullar altında alabilirler. Bu şartların başında "1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi" gelir. Bu maddeye göre, \en az 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 prim gününü\ tamamlayan bir çalışan, kendi isteğiyle işten ayrılsa bile kıdem tazminatına hak kazanabilir.

Ancak burada kritik olan nokta şu: Bu çalışan SGK’dan “\Kıdem Tazminatı Alabilir Yazısı\” almalı ve bu yazıyla birlikte işverene başvurmalıdır. İşveren bu yazıya dayanarak çalışanın kıdem tazminatını ödemek zorundadır.

\Yanıtı Merak Edilen Sorular\

\1. 10 yıl aynı işyerinde çalıştım, ama 3600 günüm yok. Tazminat alabilir miyim?\

Hayır. 10 yıl aynı işyerinde çalışmış olmanız, tek başına tazminat hakkı doğurmaz. 3600 prim gününü doldurmanız ve SGK’dan kıdem tazminatı yazısı almanız gerekir.

\2. 15 yıl sigortalılığım ve 3600 günüm var ama 10 yıl aynı yerde çalışmadım. Yine de tazminat alabilir miyim?\

Evet. Aynı işyerinde 10 yıl çalışmış olmanız gerekmez. Önemli olan toplamda 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartlarını sağlamaktır. Bu koşulları yerine getiren işçi, işverene SGK’dan aldığı belgeyle başvurarak kıdem tazminatını alabilir.

\3. SGK’dan yazı aldım, işverene verdim, ama işveren tazminatımı ödemedi. Ne yapabilirim?\

İşveren ödemezse, iş mahkemesine başvurarak kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Elinizdeki SGK yazısı mahkemede delil niteliğindedir.

\4. 10 yıl çalışıp istifa edersem ihbar tazminatı da alabilir miyim?\

Hayır. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi ihbar tazminatı talep edemez. İhbar tazminatı sadece işverenin tek taraflı fesihlerinde söz konusudur.

\5. 10 yıl çalışıp evlilik nedeniyle istifa eden kadın işçi tazminat alabilir mi?\

Evet. Kadın işçiler, evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanırlar. Bu da 1475 sayılı yasanın 14. maddesi kapsamında istisna olarak kabul edilir.

\6. 10 yıl çalıştım, askerlik nedeniyle istifa edeceğim. Tazminat alabilir miyim?\

Evet. Askerlik nedeniyle işten ayrılan erkek çalışanlar da kıdem tazminatına hak kazanır. Askerlik celp belgesi ile işverene başvurulması yeterlidir.

\7. 10 yıl çalıştım, yaş nedeniyle emekliliği bekliyorum ama prim ve yıl şartlarını tamamladım. Tazminat alabilir miyim?\

Evet. Emeklilik için yaşı bekleyen ama diğer koşulları sağlayan çalışanlar, SGK’dan yazı alarak işten ayrıldığında kıdem tazminatına hak kazanır. Bu duruma “emeklilik nedeniyle işten ayrılma” denir.

\İstifa Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?\

- SGK’dan kıdem tazminatı yazısı almadan istifa edilirse tazminat hakkı kaybedilebilir.

- Yazılı fesih bildirimi yapılmalı, mümkünse noter kanalıyla işverene ulaştırılmalı.

- İşveren, istifayı normal fesih gibi değerlendirebilir, bu nedenle tüm belgeler eksiksiz olmalıdır.

- Hak kazanılan tazminat ödenmezse yasal yollara başvurulabilir.

\Sonuç: 10 Yıl Yetmez, Şartlar Gerekir\

10 yıl çalışmak, tek başına tazminat için yeterli değildir. Kıdem tazminatına hak kazanmak için \3600 prim günü\ ve \15 yıllık sigortalılık süresi\ şartlarının tamamlanmış olması ve bu durumu belgeleyen SGK yazısının işverene sunulması gerekir. Ayrıca, askerlik, evlilik, emeklilik gibi diğer özel durumlar da bu hakkı doğurabilir.

İstifa etmek isteyen bir çalışan için kıdem tazminatı almak istisnai bir durumdur ve hakların kaybolmaması adına sürecin dikkatli yönetilmesi gerekir. İyi hazırlanmış bir dosya, zamanında alınmış belgeler ve gerektiğinde hukuki destek bu süreci kolaylaştırır.

\Anahtar Kelimeler:\

10 yıl çalışmak, istifa tazminat hakkı, 3600 gün tazminat, SGK kıdem tazminatı yazısı, 1475 sayılı yasa 14. madde, kıdem tazminatı alma şartları, kendi isteğiyle ayrılan işçi, evlilik tazminat hakkı, askerlik nedeniyle istifa, emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı.