CNN sunucusu Sara Sidner canlı yayında meme kanseri teşhisini kamuoyuna açıkladı

Leila

Global Mod
Global Mod
CNN sunucusu Sara Sidner etkileyici bir konuşmayla canlı yayında meme kanserini kamuoyuna duyurdu. Konuşmasının başında dinleyicilere, “Bir dakikanızı ayırın ve hayatınızda sevdiğiniz sekiz kadının adını düşünün” diye sordu. “İstatistiksel olarak konuşursak, içlerinden biri meme kanserine yakalanacak ya da zaten meme kanserine sahip; arkadaş grubumda sekiz kişiden biriyim.”

51 yaşındaki adamın konuşması sırasında sesi birkaç kez kesiliyor ve gözyaşlarına engel olmuyor. Ama her zaman kendini toparlıyor ve mesajını güçlü sözlerle sunuyor. Canlı yayındaki duygu dolu klip sosyal medyada viral oldu.

“Hayatımda bir gün bile hasta olmadım, sigara içmiyorum, çok az içki içiyorum, ailemde meme kanseri yok” diye devam ediyor, “ama yine de burada üçüncü evre meme kanseriyle karşı karşıyayım. Bunu söylemek zor.” Kemoterapinin ikinci ayında, radyasyona maruz kalıyor ve çift mastektomi yani her iki memenin alınmasıyla karşı karşıya.

Meme kanseri 0 ile 4 arasındaki aşamalara göre sınıflandırılır. Sayı ne kadar düşükse kanser o kadar az yayılır. CNN sunucusu, üçüncü aşamanın artık ölüm cezası olmadığını söyledi.

Sidner: Siyah kadınların ölme olasılığı daha yüksek

Ancak araştırması sırasında bir şey onu özellikle şok etti. Siyah kadınların meme kanserinden ölme olasılığı yüzde 41 daha fazla. Sidner, “Bütün kız kardeşlerim, siyah beyaz ve esmer, lütfen, Tanrı aşkına, her yıl mamografi çektirin ve kendi kendinize muayene olun” diye ricada bulunuyor.

Gazeteci daha sonra hastalığın ona nasıl yeni bakış açıları kazandırdığını anlatıyor. Hayatında asla hayal edemeyeceği bir şey oldu. “Beni seçtiği için kansere teşekkür ettim.” Çünkü “bu hayatta ne cehennem yaşarsak yaşayalım, bu hayatı hala delice sevdiğimi” öğrendi. Hayatta olmak artık tamamen farklı hissettiriyor. Sidner, “Daha mutluyum çünkü artık beni rahatsız eden aptalca küçük şeyler yüzünden strese girmiyorum” diyor ve şöyle devam ediyor: “Artık her gün bir nefes daha alıp hâlâ burada, sen de olduğumu kutlayabiliyorum. Burada ortak ev sahiplerim, meslektaşlarım, ailemle birlikteyim ve sevebiliyorum, ağlayabiliyorum, gülebiliyorum ve umut edebiliyorum ve bu da sevgili dostlarım, yeterli.”

“Yaşayacaksın”

Sidner, CNN'deki sabah programına ev sahipliği yapıyor. Daha önce kanalda Kudüs, Abu Dabi ve Yeni Delhi'de muhabir olarak çalışmıştı. Gazeteciliğe katkılarından dolayı birçok ödül aldı. Geçtiğimiz Ekim ayında Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından haber yapmıştı. People dergisine göre orada mamogramının endişeye yol açtığını öğrendi. Teşhisini üç hafta sonra öğrendi.

Birkaç gün süren çaresizliğin ardından pes etmemeye karar verdi. Dergiye şunları söyledi: “Az önce bir karar verdim. Kendime şöyle dedim: Hayır, yaşayacaksın, bunu durduracaksın ve hayatta kalmak için elindeki her şeyi yapacaksın.”

Haberler/ar