Hayal kırıklığına uğramış öğretmen, ARD belgeselinde neden haftada yalnızca sekiz saat çalışmak istediğini açıklıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
“Bir gün öğretmen olmak – inanılmaz!” Eskiden bir dilek, bir hayal, bir hedefti. Kovboy ve prenses ya da itfaiyeci ve veterinerden hemen sonra. Bugün kabusun çığlığı: “Öğretmen ol? Delirdin mi?” Bu nasıl oldu ve Alman eğitim politikasının enkazı arasında kurtuluş vaat eden başka bir şey var mı? ARD’nin “Rabiat” röportaj havuzundan muhabir Claudia Euen, “Scheißjob öğretmeni” için biraz araştırma yaptı. .

Greta Thunberg de küçük, yani tek başına başladı. 20 Ağustos 2018’de ilk kez İsveç Parlamentosu’nun önündeki sokağa (tutkalsız!) oturdu ve daha fazla iklim koruması için grevine başladı. İşin garibi, bir pazartesiydi ama politikacıları harekete geçmeye zorlayan bir hareket olan “Gelecek İçin Cumalar”a dönüştü.

Bu açıdan Nora Oehmichen ve “Teachers For Future” ekibinden meslektaşlarının her türlü şansı var. Stuttgart’ta daha iyi eğitim için yaptıkları gösteride megafona “El kaldır, eğitim değişikliği!”, “Alman okul sistemleri yalnızca sorun çıkarır” diye kafiye yaparken veya “Öğretmek yerine dikmek” gibi esneme işaretleri yaparken de neredeyse yalnız kalıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı penceresinin yönü.

“Yalnızca” 150.000 öğretmenden çok daha fazlasının eksik olması mümkündür.

Düşünürlerin ve şairlerin, liderlerin ve öğretmenlerin hallerinde bir şeyler çürümüştür. Öğretmenlik artık arzu edilen bir meslek gibi görünmüyor. Her halükarda, bir zamanlar bir meslek olarak yüceltilen işi yapmak isteyenlerin sayısı giderek azalıyor. Aday öğretmenlerin sadece yarısı eğitimlerini tamamlıyor. Gençler – anahtar kelime: “öğretmen açığı” – birçok kişi tarafından umutsuzca özleniyor. Ne yazık ki “sadece” meslektaşları, çocukları ve ebeveynleri ile. Ve ne yazık ki öğretmenler onları oyamıyor.

öğretmenler nadirdir. Politikacılar ülke çapında 30.000 kişinin kayıp olduğunu söylüyor. Sendikalar ve bilim adamları en az 150.000 olabileceğinden şüpheleniyorlar, ancak “bildirilmeyen rakam” yüksek. Diğer şeylerin yanı sıra, resmi öğretmenlik ilanları mevcut talep düzeyini yansıtmadığı için. Raporda hüsrana uğramış bir müdür, “Geçen sefer sekiz fizik ve matematik öğretmenine ihtiyacımız olacaktı, ancak yalnızca iki kişinin reklamını yapmamıza izin verildi” diyor. Pozisyonların doldurulabileceğinin garantisi yoktur.

Politikacıların hatalarının günah keçisi olarak öğretmenler

Tabii ki, her zamanki gibi, suç siyasette. Polemik gibi geliyor ama durum bu. 2013 gibi erken bir tarihte, Devlet İstatistik Dairesi’nin yanlış öğrenci sayısı hesaplamalarıyla kandırılmalarına izin verdiler, çünkü Eğitim Bakanlığı için Theresa Schopper’ın (Baden-Württemberg) söylediği gibi, “iç göç”ü hafife aldılar. Almanya içinde ve Avrupa içinde.

Claudia Euen’in hatırladığı gibi, duyurusu olan bir eğitim kriziydi. Pek çok emeklilik, artan doğum ve göçmenlik rakamlarıyla aynı zamana denk geldi. Bu on yıldır biliniyordu. Şimdi Julia Hehl (31) gibi öğretmenler kendilerini terk edilmiş hissediyor. Günde 9,5 saatini okulda, akşamları ve hafta sonlarını bir sonraki derslere ve düzeltmelere hazırlanmak için harcıyor.

boktan öğretmen? Julia Hehl bunu söylemezdi, bir zamanlar hayalindeki işti.  Ama artık hoş bir iş değildi.  O çıktı.

“Siktir git öğretmenim?” Julia Hehl bunu söylemezdi, bir zamanlar hayalindeki işti. Ama artık hoş bir iş değildi. O çıktı.

© Kaynak: Bremen Radyosu/Claudia Euen

Ama uzun sürmedi, istifa etti. Memurlar burada burada. Çünkü bu artık büyük bir ayartma değil, ama öğretmen olmayanların hüsrana uğramış toplumundaki azalan imaj düzeyine katkıda bulundu. Önyargılar: “Az çalış, çok para, yazın tatil, tasasız yaşa, hasta kutla.” Bu, Julia Hehl’in hayal kırıklığı içinde aldığı şeye çarpıyor: “Siz her zaman başkaları tarafından yapılan sistem hatalarından sorumlu olan ‘tembel öğretmensiniz’, sorumlu tutulacaksınız.”

Oradaki öğretmenler haftada sadece 15 saat – öğrenciler 40

Eğitim politikasında aktif olan Nora Oehmichen, okulda da yer almaktadır. Dersleri canlı ve ilgi çekici olmalı, ayrıca resmi müfredatın dışındaki konularda da çalışıyor, örneğin etik gibi. Ne yazık ki, o kadar sık orada değil. Bir zamanlar küçük çocukları yüzünden iş yükünü azalttı.

Çocuklar artık büyüdü, Oehmichen toplam 17 yıldır orada. Ama o kadar çok öğretmen açığı yok ki, kendisi yeniden inşa edecek. Aksine, daha da azaltmak istiyor. Bu da politikacıların yönergelerine aykırı: daha az yarı zamanlı çalışma talep ediyorlar.

Gelecekte, Oehmichen okulda son 15 saat yerine yalnızca sekiz saat çalışmak istiyor, bunun yerine “eğitim politikasında daha aktif” olmayı istiyor. Çocukların 40 saat boyunca sahada olduklarını ve her gün “çok yönlü tema” olarak mükemmel performans göstermeleri gerektiğini düşündüğünüzde, bu katı bir niyet, ancak bir şekilde garip bir şekilde buna karşı çıkıyor.

Oehmichen & Co., aşırı muhafazakar katı okul planlarını düzene soktuktan ve temizledikten sonra iddialı reform fikirleri üretiyor. Bu iyi. Diğer şeylerin yanı sıra, derecelendirmenin kaldırılması. Mucize tedavi bu mu? Ve genel olarak: Eğitimi ve öğretmenlik mesleğini kurtarmak için verilen savaş megafon karşısında kazanılabilir mi?

Dijitalleştirmeye rağmen Alman “Kretase”

Belki orada, yurtdışından gelen öğretmenlerle nasıl başa çıkılacağına dair kararların verildiği yer. Bir zamanlar Suriye veya Afganistan’daki okullarda öğretmenlik yapmış ve/veya okumuş olsalar bile, yapmak istedikleri şeyi yapmalarına izin verilene kadar yıllarca burada tutuluyorlar: yardım etmek, öğretmek, çalışmak. Fidaa Alsilek, 2016 yılında Suriye’den Almanya’ya kaçtı. Nitelikli İngilizce öğretmeni, nihayet 2020’de başlamasına izin verilene kadar yıllarca tanınması için mücadele etti.

Suriye'den nitelikli bir İngilizce öğretmeni olan Fidaa Alsilek, şu anda Stendal'daki bir ortaokulda yan öğrenci olarak çalışıyor.

Suriye'den nitelikli bir İngilizce öğretmeni olan Fidaa Alsilek, şu anda Stendal'daki bir ortaokulda yan öğrenci olarak çalışıyor.

Suriye’den nitelikli bir İngilizce öğretmeni olan Fidaa Alsilek, şu anda Stendal’daki bir ortaokulda yan öğrenci olarak çalışıyor.

© Kaynak: Bremen Radyosu/Claudia Euen

Uzun ve meşakkatli bekleyiş onu “hayal kırıklığına uğrattı”. Made in Germany tarzında “her şeyi” beklediği okulunda bulduğu şeye “şaşırdı”: “Daha önce hiç tebeşirle çalışmamıştım. Suriye’de biz zaten savaştan önce kara tahtalar ve beyaz tahtalarla çalışıyorduk.” Dijital Neandertal’e hoş geldiniz.

“Scheißjob Lehrer?” Claudia Euen sadece itiraz edebilir, çözemez. “Artık bu şekilde işleyemeyecek bir sisteme tutunmanın anlamı yok” diyor ve kısaca “daha fazla ekip çalışması, daha fazla gelecek becerisi, öğrenmede daha fazla sürdürülebilirlik” ve “öğretmenlere değer verme” çağrısında bulunuyor. Bu arada öğrenciler de (öğretmenlerden) istiyor. Bunun hakkında konuşmak ister misin? Keşke orada birlikte olsalardı.

Haberler/Tele gösterisi