“Her paylaşımda Merz'in peşinden koşamam”

Leila

Global Mod
Global Mod
Trafik ışıkları bozuldu ve Trump yeniden başkan oluyor; hiciv ve komediye uygunluğu açısından dünyanın genel durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Daha sonra okuyun Reklamcılık

Hiciv açısından bakıldığında lüks sorunumuz var çünkü çok fazla konu var ve nereden başlayacağınızı bile bilmiyorsunuz. Ancak seçme şansım olsaydı, sorunlarımızın daha az olmasını ve dünyanın daha dengeli olmasını tercih ederdim.

Bir sonraki Şansölye en komedi dostu kim olacak: Merz mi, Scholz mu yoksa Habeck mi?

Hiciv açısından bakıldığında üçünden herhangi biriyle mutlu olurdum. Friedrich Merz'in dezavantajı benimle konuşmaması. O zaman sadece karısıyla röportaj yapabildim. Beni azarladığında en azından benimle kısaca konuştu. (güler)

Kişiye

Çoğu kişi muhtemelen Lutz van der Horst'u (49) ZDF'nin “heute show”undan tanıyordur. Komedi yazarı, komedyen ve televizyon sunucusu, 2009'dan bu yana programa dışarıdan muhabir olarak katılıyor ve meslektaşı Fabian Köster ile birlikte siyasetçileri -tabii ki hicivsel olarak- yakından izliyor. Yılın sonunda, “heute-show özel – 2024'tü” bölümünde ikili, bu yılın “heute-show” ve “heute-show özel” bölümlerindeki en güçlü hiciv raporlarına bakıyor; 28 Aralık'ta saat 20.00'den itibaren ZDF medya kütüphanesinde veya 23.25'ten itibaren ZDF lineer'da izlenebilir. Van der Horst bu yıldan bu yana “Kimse bize sormuyor!” adlı podcast'i de yayınlıyor. komedyen Ilka Bessin ile birlikte.

Merz sürekli senden kaçıyorsa bunda da komedi potansiyeli var değil mi?

Elbette haberlerden bilmediğiniz güzel sahneler her zaman vardır. Ama her paylaşımımda Merz'in peşinden koşamam, bir noktadan sonra artık komik olmuyor. Yani bu bakımdan en kötü seçim o olurdu çünkü yapabileceğim tek şey onunla doğrudan konuşmadan onunla dalga geçmek.

Peki ya Alice Weidel?

İlk günlerde AfD ile çok şey yaptım. Hala D-Mark'ı geri isteyen popülist profesörler partisi vardı. Ancak parti son yıllarda kökten değişti. Kesinlikle aşırı sağcı olmaları anlamında radikaller. AfD ile işler daha da zorlaştı. Bu yüzden lütfen Weidel'i kişisel ve hicivsel nedenlerden dolayı yapmayın.

Kerkeling Pazar

Hape Kerkeling ile röportaj: Gerçekten İngiliz kralının soyundan mısınız?

Bu gerçekten şaşırtıcı: Hape Kerkeling, İngiliz Kralı VII. Edward'ın büyük büyükbabası olduğunu iddia ediyor. Soy araştırmaları ve diğer kanıtlar sayesinde kanıtların su geçirmez olduğuna inanıyor. Yoksa bizimle dalga geçmek mi istiyor?

Milletvekillerini bir anda açık sözlülükle yakalamanız mümkün mü?

Elbette değişti. 15 yıl önce başladığımda farklı bir şaka mekaniği vardı. Politikacılar beni tanımıyordu ve ciddi bir ZDF muhabiri olduğumu sanıyorlardı. Söylediklerimi anladıklarında yüz ifadeleri düştü, çok komikti. Bu anlar artık yok. Ama artık daha fazla insanın bizimle konuşması ve hatta bazen bize gelmesi gibi bir avantaj var. Bunlar genellikle hızlı zekalı politikacılardır. İdeal olarak, hala geçerli olan komik bir fikir alışverişidir.

Hangisini tercih edersiniz: Philip Amthor gibi birinin sizden daha komik olmaya çalışmasını mı, yoksa Volker Wissing gibi birinin ciddi olmaktan sıyrılmaya çalışmasını mı?

Birisi komik olmaya çalışıyorsa, onun da komik olması bir avantajdır. Eğer komik değilse rahatsız edici olabilir. Çok ciddi bir yanıt olduğunda genellikle yeterince komik olur. En iyi senaryoda, örneğin boş sözlerin arkasını görerek bir politikacının maskesini düşürebilirsiniz. Politikacının komik olmasına gerek yok ama biz komikiz.

Bende bir politikacının özel cep telefonu numarası yok. Arkadaşlık yok.
Hicivci Lutz van der Horst

Tüm ifşalara ve şakalara rağmen siyasette dostunuz var mı artık?

Bende bir politikacının özel cep telefonu numarası yok. Arkadaşlık yok. Ancak Berlin bunun için çok uzakta.

Bunlar şu anda özellikle rahat zamanlar değil. Hicivin bu zamanlarda özel bir toplumsal amacı var mı?

Her halükârda. İnsanların hicivlere büyük bir ihtiyacı vardır. Ben de öyleyim çünkü konular o kadar zor ki insan hafiflik istiyor ve zor konuların farklı bir bakış açısıyla aydınlatılmasını arzuluyor. Hiciv bu zamanda bunu yapabilir ve yapmalıdır.

Fabian Köster ve siz yakın zamanda özel Hanns Joachim Friedrichs Ödülü'nü aldınız. Kabul konuşmanızda “artık resmi olarak gazeteci olmamızın yarattığı şoku kabul etmeniz gerektiğini” söylemiştiniz. Bunda bu kadar kötü olan ne var?

Hiciv ya da komedi yapıyorsanız, ilk etapta gazeteci sanılmayacaksınız. Bu doğru değil. Fabian ve ben “bugün” özel programlarında gazetecilik yapmaya çalışıyoruz ve sadece sığ komedi yapmakla kalmıyoruz. Bu açıdan aslında gazeteci olarak da tanındığımızda çok mutlu oluyorum. Alıntı benim dostane ifademdir.

Ayrıca bir süredir İlka Bessin'le podcast de yapıyorsunuz. Bu nasıl sınıflandırılabilir?

Podcast “Kimse bize sormuyor!” genellikle yaptığım şeye karşı bir denge. Konu siyaset ve savaş değil ama biraz nefes alabilirsiniz. Eğer 24 saatimi sadece dünyadaki haberleri takip ederek geçirseydim, kendimi adamış olurdum. İnanılmaz derecede histerik zamanlarda yaşıyoruz, bu yüzden sakinleşmek güzel. Bir arkadaşım bana podcast'i sevdiğini çünkü senden hiçbir şey istemediğini söyledi. Ve genellikle sizden her zaman bir şey istenir. Öte yandan biz sadece eğlendirmek istiyoruz.

Aynı adlı filmlerde Astrid Lindgren'in en başarılı karakterlerinden biri olan Pippi Uzunçorap rolünde Inger Nilsson.

Aynı adlı filmlerde Astrid Lindgren'in en başarılı karakterlerinden biri olan Pippi Uzunçorap rolünde Inger Nilsson.

“'Pippi Uzunçorap' yüzünden hiçbir çocuk kendini rahatsız hissetmemeli”

Astrid Lindgren Şirketi, Astrid Lindgren'in edebi mirasıyla ilgileniyor. Büyük torunu Johan Palmberg en son “Soyguncunun Kızı Ronja” adlı yeni filmde rol almıştı. Röportajda anılarından, kitaplardan N harfinin çıkarılmasından ve bir çocuk hikâyesindeki şiddet sahnelerinden bahsediyor.

“Heute Show” izleyicilerden ne talep ediyor?

“Heute-show” konularla ilgilenmenizi talep ediyor. Konular sadece eğlence olarak görülemeyecek kadar önemlidir. Bu devirde apolitik olmak neredeyse imkansız. Bu on yılda olup biten her şey çılgınca. Günlük yaşamda bu göz ardı edilemez.

Komedyenin sahnesi, tabiri caizse, zamanın kültürel tehlike bölgesidir. ABD'li mizahçı Steve Harvey, “Siyasi doğruluk komediyi öldürdü” dedi. Bunu nasıl görüyorsun?

Grileri özledim. Her zaman sadece “Bunu söyleyebilirsin” ve “Bunu söyleyemezsin” varmış gibi geliyor. Genel olarak elbette her şeyi söyleyebilirsiniz, sadece sonuçlarını beklemelisiniz. Ve komedide günlük hayatta izin verilenden daha fazlasını söylemek zorundasınız. Tabuları yıkmak komedinin önemli bir parçasıdır. Bana göre bu hassasiyet gerektiriyor. Bu sadece tabuların bariz bir şekilde yıkılması olmamalı. Bir tabuyu yıkarak neye ulaşmak istediğinizi düşünmelisiniz.

Peki işinizi yaparken kimin üzgün olabileceğini hesaba katıyor musunuz?

Aklımın bir köşesinde her zaman bu var. Her zaman bazı şakaların beni nasıl tetikleyeceğini düşünürüm. Bu yine de bazı şeyleri söylememeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Kafadaki makas çok büyük olmamalıdır.

Peki kafanızdaki makas nerede “dur” diyor?

Kişisel olarak hakaret edici hale gelir gelmez. İnsanlara kişisel olarak hakaret etmem için hiçbir neden yok. Bunun ne alakası var, ne de mizahı. Bunu yapan komedyenler var. Ama bunu rahatsız edici buluyorum. Üzerinde yürüdüğünüz ince çizgiyi bilmelisiniz. İdeal durumda bir komedyen veya hicivci bu duyarlılığa sahiptir. Mantıklı olduğunu düşünüyorsanız sınırları da aşabilirsiniz. Ancak bir çizgiyi aştığınızın farkında olmalısınız.

Siyasi doğruculuğu abartan insanlarda belli bir histeri var.
Lutz van der Horst

Kötü mizahın bile olumlu bir etkisi olabileceğine inanıyor musunuz?

Söylememize izin verilmeyen şeyler hakkında kafamızda 100 sayfalık kurallar dizisi oluşturmaya başlayamayız. O zaman onu kendi haline bırakabiliriz. Siyasi doğruculuğu abartan insanlarda belli bir histeri var. Tüm kurallara uyan, kimseyi rahatsız etmeyen, politik olarak doğru bir komedi yaparsanız komik olmaz. Komediyle herkesi memnun edemezsiniz. Bu konseptin bir parçası. İdeal olarak, herkesle dalga geçersiniz ve herkes buna güler. Ancak mizah kanonunun kimseye faydası yoktur.

Gülmesini istemediğiniz insanlar var mı?

Elbette uzak olduğum siyasi görüşler var. Bu görüşe sahip politikacılarla buluştuğumda hoş bir sohbet etmek istemiyorum ama ideal olarak onlarla yüzleşmek istiyorum.

Bazen çatışmanın hedefini tutturamadığı ve politikacıların hemen eğlenerek tepki verdiği oluyor mu?

Bu genellikle belirli bir zorluktur, özellikle de hoşlandığım insanlarla. Eğer bir parti konferansındaysam ve oradaki insanları seviyorsam, konuşmanın fazla neşeli hale gelmemesine dikkat etmeliyim. İnsanlarla bir kahve partisinde yaptığım gibi konuşursam hicivin misyonu yerine getirilmeyecektir. Tartışma yaratan sorular sormak benim için her zaman kolay olmuyor. Aslında çok iyi bir insanım ve herkesle kahve içmeyi çok isterim.

Grinin tonlarına dönersek: El Hotzo'nun, RBB'deki işine mal olan Trump suikast girişimiyle ilgili tweet'ini nasıl sınıflandırıyorsunuz?

Bu zor bir konudur. Her zaman kendinize şu soruyu sormalısınız: Bu dikkate değer mi? Böyle şaka yaparsan dikkat çekersin. El Hotzo da bunu biliyor, o akıllı bir insan. Bunu kendine de sormuş olmalı ve belli ki şaka onun için buna değerdi. Benim için buna değmezdi.

Tweeti ilk okuduğunuzda komik bulup bulmadığınızı hatırlıyor musunuz?

Genel olarak, aslında çok zor olsa da çoğu zaman komik bulduğunuz şeyler vardır. Arkadaşlarım ve ben sıklıkla aslında yapmamamız gereken şakalar yaparız. Ama biz kendi aramızdayız ve bunun ne anlama geldiğini biliyoruz. Arkadaşımın bana özel olarak sert bir espri yapması ya da bunu tweet olarak yazılı olarak görmem arasında fark var. Şakayı özel olarak mı yapıyorum, yoksa bu şakayı uygunsuz buldukları için halkın öfkesini mi kışkırtıyorum ve insanları incitiyorum? Kendinize her zaman sormanız gereken soru budur.

Son bir soru: Bir gün neyin hatırlanmasını istersiniz?

50 yaşına girmek üzereyim ve bunu düşünmeye başlamam gerektiğini mi söylüyorsun? (gülüyor) Tramvaya bindiğimde insanların beni fark ettiğini ve aniden yüzlerinde bir gülümseme oluştuğunu fark ettiğimde kendi kendime düşünüyorum: Bir şeyi doğru yapıyorsun. Bu boktan zamanlarda insanların yüzünü gülümsetebilirsem bu benim mirasım için yeterlidir.