Isabel Gose'nin “eski kız arkadaş” olarak nitelendirilmesi nedeniyle ARD'ye sert eleştiri

Leila

Global Mod
Global Mod
Cumartesi günü Alman yüzücüler için iyi bir gündü. Lukas Märtens (22) erkekler 400 metre serbestte altın madalya kazandı, Isabel Gose (22) kadınlar 400 metre serbestte podyuma çıkamadı ancak beşinci oldu ve yeni bir Alman rekoru kırdı. ARD için daha az iyi bir gündü, en azından aynı Alman yüzücüyle yapılan bir röportajın eleştirilerine bakılırsa, bu sadece profesyonel bir atlet ve Olimpiyat katılımcısı olmakla kalmıyor, aynı zamanda Olimpiyat galibi Märtens'in eski kız arkadaşı.

Daha fazlasını okuyun Reklamcılık

+++ Olimpiyat Oyunları ile ilgili tüm haberler canlı blogda +++

Ve tam olarak birinci kanaldaki bir röportajda kendisine böyle deniyordu. Göbek bandında – televizyonda ekranın alt kısmındaki, genellikle konuşan kişinin adını ve görevini gösteren ekrana böyle deniyordu – “Isabel Gose, Alman yüzücü”, “Isabel Gose, 400 metre serbestte beşinci” veya benzeri bir şey yazmıyordu, sadece “eski kız arkadaş” diyordu. ARD muhabiri Dominik Vischer de röportajda ona ilk soruyu kendi başarısıyla ilgili değil, eski partnerinin başarısıyla ilgili olarak sordu – ödül töreni sırasında.

ARD'ye eleştiri: “Gazetecilik başarısızlıklarına şaşırıyorum”

Bu daha sonra sosyal medyada ARD'ye yönelik sert eleştirilere yol açtı. Bir kullanıcı ironik bir şekilde şu yorumu yaptı: “Evet, neden önce yarışı yeni bitirmiş bir yüzücüye eski erkek arkadaşı hakkında soru sorup sonra geriye dönüp baktığınızda onu eski kız arkadaş olarak altyazı olarak görmüyorsunuz?”

DWDL gazetecisi Alexander Krei de göbek bandını eleştiriyor: “Elbette 400 metre serbestte beşinci olduğunu da yazabilirdiniz,” diye yazıyor “eski kız arkadaş” yazısının yer aldığı ekran görüntüsünde.

“Gazetecilik hatalarına her zaman şaşırırım. Yüzücü Isabel Gose finalde harika bir derece elde etti ve bir Alman rekoru kırdı. ARD muhabirinin sorduğu ilk şey eski erkek arkadaşının altın madalyasıydı. İçgüdüsel ve saygısızca,” diye yorumladı FDP siyasetçisi Henning Krumrey. Bu tür sesler çoktur.

ARD raporlamayı savunuyor

RedaktionsNetzwerk Deutschland'ın (Haberler) talebi üzerine ARD eleştirilere yanıt verdi. “ARD ekibi Isabel Gose'nin spor başarılarına en büyük saygıyı duyuyor,” diye açıkladı yayıncı. Canlı yayın sırasında Isabel Gose, tüm sporcular gibi ismi, Alman bayrağı ve disipliniyle gösterildi. “Daha sonra programda Lukas Märtens ve Olimpiyat zaferinin ardından yaşadığı büyük duygular hakkında bir rapor ARD'de yayınlandı. Bu bağlamda Isabel Gose, yüzücünün eski kız arkadaşı olarak konuştu ve daha iyi anlaşılabilmesi için öyle gösterildi,” diye devam etti.

Isabel Gose ve ben, Flash Zone'daki canlı röportajdan önce Lukas Märtens'in ödül törenini birlikte izledik. Çok etkilenmişti ve ben de ona Lukas Märtens'in başarısı ve ardından yarıştaki performansı hakkında soru sordum.
ARD muhabiri Dominik Vischer

Röportajı Märtens hakkında bir soruyla başlatan muhabir Vischer, Haberler'ye yaptığı açıklamada prosedürü şöyle açıkladı: “Isabel Gose ve ben, canlı röportajdan önce Flash Zone'da Lukas Märtens'in ödül törenini birlikte izledik. Çok etkilenmişti ve bu yüzden ona Lukas Märtens'in başarısı ve ardından yarıştaki performansı hakkında soru sordum.” ARD'nin Olimpiyat programlama başkanı Mirjam Bach, bunun “bağlamda uygun” olduğunu düşünüyor ve şöyle diyor: “Canlı yayında muhabirimiz Dominik Vischer, ödül törenine ve Isabel Gose'nin büyük duygularına tepki gösterdi.”

Uzman “cinsiyetçi habercilikten” bahsediyor

Hamburg Üniversitesi Medya ve İletişim Enstitüsü Genel Müdürü Joan Kristin Bleicher, Haberler için farklı düşünüyor: “Ne yazık ki, kadın sporcular hakkında bu tür uygunsuz cinsiyetçi raporlamalar oldukça yaygın,” diye eleştiriyor. “Odak noktası performans değil, ilişkiler, aile ve kıyafet. Bu ayrım, örneğin kadın ve erkek futbolu alanındaki farklı moderasyonlarla açıkça ortaya çıkıyor.”

Medya uzmanı devam ediyor: “Ne yazık ki, bu tür farklılıklar sadece sporda bulunmuyor. Alman medyası sayesinde artık ABD başkan adayının siyasi hedeflerinden çok ayakkabı sayısı hakkında daha fazla şey biliyorum.”

Gose, ARD'nin röportajı yürütme biçimine dair henüz herhangi bir eleştiride bulunmadı. Märtens'in ödül töreni görüntüleri onu açıkça etkiledi: eski erkek arkadaşının başarısı karşısında sevinç gözyaşlarına boğuldu. “Kendisiyle gurur duyabilir, bunu fazlasıyla hak ediyor. Antrenmanlarda çılgınca şeyler yapıyor,” dedi ve sonunda kelimelerle boğuştuğu için röportajı yarıda kesti. Gose ve Märtens yaklaşık dört yıl birlikteydiler ve Olimpiyatlardan kısa bir süre önce birkaç aydır ayrı olduklarını ancak hala arkadaş olduklarını duyurdular.