Jannik Schümann “1984” üzerine, filmlerde eşcinsel haklar, roller ve klişeler

Leila

Global Mod
Global Mod
Şu anda 32 yaşında olan Jannik Schümann, çocukluğunda bir oyunculuk menajeri tarafından keşfedildi. Son zamanlarda RTL+ dizisi “Sisi”de Franz rolünde veya “9 Days Awake”de uyuşturucu bağımlısı aktör Eric Stehfest rolünde olmak üzere çok sayıda film ve dizide rol aldı. Artık 1 Kasım'dan itibaren Audible'ın orijinal radyo oyunu “1984”te Winston Smith rolüyle dinlenebiliyor.

Devamını oku sonra Reklamcılık

Schümann, 2020 yılında artık nişanlı olduğu erkek arkadaşıyla birlikte çekilmiş bir fotoğrafını Instagram'da paylaşarak ortaya çıktı. Bir yıl sonra, oyunculuk endüstrisinden 185'ten fazla kişinin eşcinsel olduğunu ortaya çıkardığı ve daha fazla kabul ve tanınma talep ettiği “Act Out” kampanyasının bir parçası oldu.

George Orwell'in distopik romanı “1984”ten uyarlanan radyo oyununda başrolü oynuyorsunuz. Güncel siyasi gelişmeler size ne kadar distopik geliyor?

Sadece Almanya'da değil, komşu ülkelerimizde de sağa doğru güçlü bir kayma görüyoruz ve eyalet seçimleri de bende biraz umutsuzluk yaratıyor. Kendi balonunuzun dışına bakıp birçok alanda politik olarak neler olduğunu görmek korkutucu. Yine de iyimserim ve sesimizi yükseltirsek, sokaklara çıkarsak, insanları eğitirsek işleri tersine çevirebileceğimize inanıyorum.

Geçen yıl Federal Meclis'te Holokost Anma Günü'nde Nazi döneminde eşcinsellere yönelik zulmü tartışan bir konuşma yapmıştınız. Bu sizin için de demokrasiyi savunmanın bir yolu muydu?

Evet, kesinlikle. Dört yıl önce erkek arkadaşımla fotoğrafımızı yayınladıktan sonra, erişimimle neler yapabileceğimi anladım. 175. maddenin kaldırılmasının ardından eşcinsel bir birey olarak açıkça yaşayabildiğim bir dönemde büyüdüm. Son yıllarda pek çok insan, yaşadığım gibi yaşayabileyim diye eşcinsel hakları için sokaklara döküldü. Artık gelecek nesillerin özgür yaşamaya devam edebilmesi için katkıda bulunmanın bir yolunu buldum.

Konu queer kişilerin haklarına geldiğinde siyasetin tekrar geri adım atmasından mı endişeleniyorsunuz?

Artık eşcinsel hakları konusunda endişelenmem gerekiyor. Yine de umarım kaygısız yaşamayı hep birlikte başarabiliriz.

Bugün bile queer bireylerin ortaya çıkıp cinselliklerini veya kimliklerini açıklamaları yönünde bir beklentinin olduğu aşikar. O zamanlar erkek arkadaşınızı bu konuyu açmadan etkinliklere götürmeyi düşündünüz mü?

Orijinal plan buydu ama tecrit altında olduğumuz için suya düştü. Dışarı çıkışım yine de olabildiğince sakin ve doğal bir şekilde gerçekleşmeli. Artık açılmanın gerekli olmadığı bir toplumda yaşamak istiyorum. Başka bir örnek vermek gerekirse, kadın kotası konusunda da durum aynı; maalesef toplumda artık bu konuyu konuşmaya gerek kalmayacak noktaya ulaşamadık. Durum böyle olduğu sürece bunu konuşmalıyız.

2021'de queer bireylerin televizyonda görünürlüğü ve tanınmasıyla ilgili “Act Out” kampanyasında yer aldınız. O zamandan bu yana sektörde çeşitlilik açısından neler oldu? Yapımların gerçek nüfusu yansıtmadığı defalarca eleştiriliyor.

Bu haklı olarak eleştiriliyor. Şu ana kadar hayatımın gerçekliği Alman film ve televizyonlarında pek yansıtılmadı. Hala olmamız gereken yerde değiliz ama doğru yoldayız. Bu göz ardı edilemez. Son zamanlarda neredeyse yalnızca siyahi insanların rol aldığı ve ana aktörün kitabı yazıp yönettiği ARD dizisi “Black Fruits” çıktı. Gittikçe daha iyi ve çeşitli projeler var; Kamu yayıncılarının bunları üretecek kadar cesur olması gerekiyor. Ancak o zamana kadar kat edilmesi gereken daha uzun bir yol var.

Bu konuda tartışmaların “Act Out” tarafından başlatıldığını fark ettiniz mi?

Hem olumlu hem de olumsuz şeyler yaşadım. “Harekete Geçme” sonrasında daha fazla damgalanmış hisseden ve kendilerine yalnızca eşcinsel roller teklif edilen meslektaşlarımın röportajlarını okudum. Şanslıyım ki benim için durum böyle değil. Herhangi bir değişiklik hissetmiyorum. “Harekete Geçmek” bana çok fazla güç verdi ve insanların bunu fark ettiğini düşünüyorum.

Oyuncuların işi zaten çeşitli rollere bürünmektir. Aktörün hangi cinsiyetten olduğu önemli olmamalı.

Aynen farklı rollere girebilmek oyunculuğun özüdür. Ben de bir psikopat ya da katil olmasam da bir katili oynuyorum. Aksi takdirde, queer rollerin ne ölçüde sadece queer aktrisler tarafından oynanması gerektiği konusunda da tartışma var. Ben de bu tartışmayı pek düşünmüyorum.

Tüm suç avlarının sonunda: Müfettiş Henni Sieland (Alwara Höfels, solda) artık polis memuru olmak istemiyor. Meslektaşı Gorniak (Karin Hanczewski) buna inanamıyor.

Aslında kimlerin eşcinsel roller oynamasına izin veriliyor?

“Tatort” oyuncusu Karin Hanczewski, açıldıktan sonra kendisine yalnızca lezbiyen rolleri teklif edildiğinden şikayetçi. ABD'de yapım şirketleri artık tamamen farklı bir yöne doğru gidiyor: gelecekte Amazon Studios yalnızca kimlikleri rolleriyle eşleşen oyuncuları işe alacak. Oldukça zorlu bir kimlik tartışmasına bir bakış.

Yani ortaya çıktığınızdan beri heteroseksüel rollerde kendinizi daha fazla kanıtlamanız gerektiğini hissetmediniz mi?

Hayır, öyle bir duygum yok. Özellikle erkek olmak ne anlama geliyor? Lütfen geleneksel erkeklik imajını yeniden düşünmemiz ve değiştirmemiz gereken bir zamanda yaşıyoruz. Bir renk paleti sunmak güzel.

“Siyah Meyveler” ile üretim çeşitliliğinin olumlu bir örneğini verdiniz. Bazıları, filmlerdeki çeşitliliğin genellikle yapay olarak yaratıldığını, örneğin bir sahneye tekerlekli sandalye kullanıcısını dahil ederek eleştiriyor.

Bu bir süreç. Yine de görünürlük var. Elbette bir noktada kapsayıcı olduğunuzu gösteren şeyin yalnızca destekleyici rol olmadığı bir noktaya gelmeliyiz. Ayrıca tartışılmadan tekerlekli sandalyede oturan ana karakter de olmalı. Sürekli bir şeyleri açıklamayı bırakmalıyız. Garip karakterler için de durum aynı. Kişinin neden eşcinsel olduğunu bilmeme gerek yok. “Charité”nin dördüncü sezonunda harika bir şey olduğunu düşünmüştüm: Başhekimin bir kadından çocuğu var ve iki kadın olarak nasıl çocuk sahibi oldukları hiç anlatılmıyor. Gitmek istediğimiz yer orası.

Ajansınızın web sitesinde “En büyük hayali kendisine tuhaf bir rol teklif edilmesi” diyor. Zaten birkaç tuhaf rol oynadınız ama aslında size bu kadar nadir mi teklif ediliyor?

Bana hala tuhaf roller teklif ediliyor. Benim için önemli olan tek şey -bu arada heteroseksüel rollerde bile- karakterlerin siyah beyaz çizilmemesi ve klişe bir şekilde tasvir edilmesi. Ne yazık ki bugüne kadar çoğu zaman bu böyle oldu. Desteklemediğim için rolleri reddettim. Ama heteroseksüel rolleri de bu nedenle reddettim. Alman filmlerinde daha az klişe ve stereotip görmek istiyorum.

Kalıp yargıların kullanıldığı hâlâ sık sık oluyor mu?

Evet, oldukça sık. Bunun değişmesi için editör ekiplerinin cesaret göstermesi ve yaratıcı yazarlara, durumun böyle olmadığı durumlarda iyi materyal yazma şansı vermesi gerekir. Kamu yayıncıları söz konusu olduğunda ise lisans ücreti ödeyen tüm tüketicileri sevindirmek, onları rencide etmemek düşüncesinden kurtulmanız gerekiyor.

Bu yıl lisans tezinizi sundunuz ve aynı zamanda filmlerdeki çeşitlilik konusunu da ele aldınız. “Disney Kötü Adamlarında Queer Kodlama” ile ilgiliydi. Lütfen bunun arkasında ne olduğunu açıklayın.

Evet artık diplomam var! (gülüyor) Ben Disney'de büyüdüm ve Disney filmlerinde, güçsüz kızın prens tarafından kurtarıldığı ve tüm insanların ya iyi ya da kötü olduğuna dair klasik bir anlatı vardır. Orada resmen eşcinselliğin yeri yok. Queer kodlama, heteroseksüel karakterlerin queer stereotiplerle donatıldığını ve queer olarak okunabileceğini açıklar. Bunun bir örneği, sürekli bileklerini büken “Aslan Kral” dizisindeki Scar'dır. O, karısı olmayan dışlanmış kardeştir. Disney karakterlerine tuhaf stereotipler verildiğinde, bunlar her zaman kötü adamlardır.

Disney filmlerini hâlâ vicdanınız rahat bir şekilde izleyebiliyor musunuz?

Hala Disney'i seviyorum. Artık JK Rowling'i desteklememe izin verilmese bile “Harry Potter”a olan aşkımdan vazgeçmek istemiyorum. Sanatçıyı eserden ayıramayacağınız durumlar da var elbette. “Harry Potter”la gözlerimi kapatmam gerekiyor çünkü “Harry Potter”ı çok seviyorum. Yazarı değil eseri gerçekten takdir ediyorum.

Açıkça eşcinsel Disney karakterlerinin ortaya çıkmasının zamanı gelmedi mi?

“Garip Dünya”da zaten bir tane tuhaf Disney karakteri var ama bu yeterli değil. Dünya çapında güçlü bir şirket olarak Disney'in çok daha fazla cesaret göstermesi gerekiyor. Filmlerin bazı ülkelerde yayınlanmayacak olması önemli değil. Elbette sonuçta bu parayla ilgili, ancak onların yalnızca marjinalleştirilmiş grupları temsil etmeleri gerekiyor.