Johanna Wokalek “özel filmler” umuyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Viyana’daki Burgtheater’da ve aynı zamanda Til Schweiger’le (“Çıplak Ayak”) oynadı. Son derece yetenekli oyuncu Johanna Wokalek, “Baader Meinhof Kompleksi”nde Gudrun Ensslin, Sönke Wortmann’ın aynı adlı filminde “Papa” rolünde yer aldı ve son olarak “Bölgesel Mahkeme – Bir Ailenin Tarihi” adlı edebiyat uyarlamasıyla 2018’de Grimme Ödülü’nü kazandı. ”.

Polis çağrısındaki rol sürpriz oldu

Ancak Freiburg doktorunun kızı ve şef Thomas Hengelbrock’un on iki yaşında bir oğlu olan eşi de rollerini çok dikkatli seçmesiyle tanınıyor. Şüpheye düştüğünde Wokalek daha fazla dönmek yerine daha az dönmeyi tercih eder. 48 yaşındaki oyuncunun Münih’teki “Polizeiruf” tarafından Verena Altenberger’in halefi olarak Komiser Cris Blohm olarak işe alınması biraz sürpriz oldu.

Wokalek’in ilk vakası “Polizeiruf 110: Küçük Kutular” (17 Eylül Pazar, 20:15, Das Erste) kesinlikle görüş ayrılığı yaratacak. Çünkü pek çok acımasız mizahla örülmüş olan bu çantanın kesinlikle olmadığı bir şey var: tüketilmesi kolay. Wokalek bir röportajda yeni rolünden bahsediyor.

Rollerinizi çok dikkatli seçmenizle tanınıyorsunuz. Ve ayrıca televizyonda fazla çalışmadığın için. Artık bir suç dizisi bile çekiyorsun. Bu nasıl oldu?

Bayerischer Rundfunk’tan talep geldiğinde ilk başta şaşırdım. Hiç böyle bir şey düşünmemiştim. Ancak bir proje her zaman onu geliştiren insanlarla birlikte ayakta kalır veya düşer. Bunun üzerine Münih’e gittim ve yazı işleri ekibiyle konuştum. Gerçekten harika bir sohbetti ve “polis çağrısının” ne kadar önemli olduğunu hissettim. Çok fazla ilgi ve hırs vardı ve bana karşı da büyük bir güven ve merak vardı. Elbette bu hoşuma gitti (gülüyor). Hızla aynı dalga boyundaydık.

Edgar Selge, Matthias Brandt ve son olarak Verena Altenberger gibi araştırmacılarla birlikte Bavyeralı “Polizeiruf”un Alman televizyon suç dramaları alanındaki sanatsal avangardlardan biri olduğunu biliyor muydunuz?

Aslında Münih “Polizeirufe”yu ara sıra izliyordum. Düzenli olarak değil ama her zaman. Tabii oradaki insanların sıra dışı bir şeyler istediklerini gördüm. Ayrıca izlediğim filmlerden anılarım da vardı; örneğin Jan Bonny’nin Matthias Brandt’la oynadığı “Polis Çağrısı”. Bazı vakalar aslında sinematikti; tematik, görsel ve aynı zamanda hikaye anlatımı açısından.

Artık hikayeleri ne kadar alışılmışın dışında anlattığımız, ne kadar cesur olabileceğimizle ilgili. Umarım özel filmler çekmeyi başarırız.
Johanna Wokalek

Artık bu sanatsal başarı öyküsüne devam etmek istiyor musunuz?

Elbette bunu isteriz (gülüyor). Bizim için zorluk, bu yüksek kaliteyi korumak ve yine de araştırmacı Cris Blohm ile tamamen benzersiz bir şey yaratmaktır. Artık hikayeleri ne kadar alışılmışın dışında anlattığımız, ne kadar cesur olabileceğimizle ilgili. Umarım özel filmler çekmeyi başarırız. Ama kendime güveniyorum çünkü her alanda hırsı hissedebiliyorum. Filmler her zaman tek seferlik oluyor ve çoğu zaman gerçekten küçük yapım şirketlerinden geliyor. Ancak BR “polis çağrısı” üzerinde çalışan herkes, ellerinde özel bir format olduğunu bilir. Zaten olduğundan daha kötü olmak istemezsin.

Seleflerinizin hepsi çok özel araştırmacı karakterler yaratmıştı. Komiser Cris Blohm’un özel ya da yeni yanı nedir?

Bunun görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Birkaç fikrimiz var ama birçoğu hâlâ gelişiyor. Şimdilik onun adının ne olduğu, neye benzediği ve nasıl performans gösterdiği konusunda söz sahibi olmama izin verildi. Kostüm ve makyajla ilgiliydi. Şimdi sonraki bölümlerde hangi fikirleri görünür hale getirebileceğimize bakalım. İşe büyük bir sırt çantasıyla sorunla başlamaması benim için önemliydi. Açıklık ve merak yoluyla ikna etmelidir. Bununla birlikte, görevini yerine getirme şekli alışılmışın dışındadır ancak bunu kavramak o kadar da kolay değildir. Bunu sevdim!

İlk vakası, her ne kadar acımasız da olsa, neredeyse bir komedi. Mizah araştırmanızın önemli bir parçası olacak mı?

Mizahı harika buluyorum. Konu insanlarla tanışmak olduğunda harika bir köprü ve kapı açıcıdır. Araştırmacı olmak birçok insanla tanıştığınız sosyal bir iştir. Cris’in esprili bir yanını korumak isterim.

Peki başlangıçta Cris Blohm hakkında tam olarak ne biliyorsunuz?

Daha önce yurtdışında bulunduğunu ve bekar olduğunu. Özgürlüğe ihtiyacı var, bu çok açık. Diğer her şey yerine oturacak.

Kalıcı ortağı, Verena Altenberger bölümlerinden tanınan Müfettiş Dennis Eden’i oynayan Stephan Zinner’dır. “Küçük Kutular”da ayrıca Bless Amada’nın canlandırdığı siyahi müfettiş Otto Ikwuakwu ile de yoğun bir şekilde çalışıyorsunuz. Gelecekte üçlü olarak çalışacak mısınız?

Hayır, daimi ortağım Stephan Zinner. Ancak biz Bless Amada’nın canlandırdığı Otto Ikwuakwu karakterini gerçekten çok beğendik. Bir ara bizi tekrar ziyaret edip edemeyeceğini zaten düşünüyoruz.

“Küçük Kutular” yeni bir suç serisine kolay bir giriş değil. Bir yandan polisiye kurgunun akademik dili çok zorlu olduğundan çok dikkatli dinlemelisiniz. Öte yandan, müzakere edilen konuyla ilgili başınız hızla derde girer…

Her iki yönünü de övgü olarak görüyorum. Bazen daha nahoş veya hassas konuları ele almak, BR gibi bir kanalın kurgu bölümü de dahil olmak üzere televizyonun görevidir. İzleyicileri zorlayan konular. Bu da konsantrasyon gerektirir. Bu her zaman aynı biçimde gerçekleşmeyecektir. Söz konusu karmaşık ve özel dil senaryoda Stefan Weigl tarafından belirtilmiştir. Herkesin bunu kabul etmeyeceğini anlıyorum. Yine de seyirciye meydan okumaya devam etmek istiyoruz. Bana göre bu aynı zamanda kültürün görevidir.

Film, sertleştirilmiş cephelerden hava üfler. Kahkaha silahsızlandırıcı olabilir. Kahkaha, karşılaşmaların gerçekleşebilmesi için bir kapı açıcıdır; buna inanıyorum.
Johanna Wokalek

Peki bu biraz hantal malzemeyle başlamak bilinçli bir karar mıydı?

Bu senaryo yazıldı ve biz onunla başlamak istedik.

Sizin için “Küçük Kutular”ın kalitesini ne tanımlar? Konu ırkçılık, feminizm ve uyanıklık olunca kafanın karışması çok kolay…

Kitap elbette gerçeği abartıyor. Buna hiciv demek isteyip istemediğimi bile bilmiyorum. Yine de çoğu zaman bu kadar ciddiyetle, bazen neredeyse dogmatik bir şekilde ele alınan bu konulara ironiyle yaklaşmanın harika olduğunu düşünüyorum. Stefan Weigl kitapta yer alan şu konular üzerinde çok düşündü: sömürgecilik sonrası çalışmalar, toplumsal cinsiyet, uyanıklık, ırkçılık. Tüm bu konularla kesinlikle işini kendisi için kolaylaştırmıyor. Ancak film sertleştirilmiş cephelerden hava üflüyor. Kahkaha silahsızlandırıcı olabilir. Kahkaha, karşılaşmaların gerçekleşebilmesi için bir kapı açıcıdır; buna inanıyorum.

Ama dogmatistlerin bu “polis çağrısına” karşı sert bir karşı koymalarından korkmuyor musunuz?

Belki evet belki hayır. Heyecan verici olan da tam olarak bu, bununla ilgili bir diyaloğa nasıl giriyorsunuz. Belki de mizah, filmde gösterilen sert cepheleri yumuşatmayı başaracaktır. Tartışmak için her zaman iki kişi gerekir. Bazen karşımdaki farklı görüşe sahip kişinin daha baştan hoş karşılanmadığı izlenimine kapılıyorum. Neredeyse kendi balonunun içinde kalıyorsun. Ama o zaman tüm tartışmanın faydası yok. Tartışma katılımcılarının dışlanması, toplum olarak bizim için başlı başına ölümcül bir sinyaldir. Bu yüzden filmi tam olarak bu yaklaşımla çok ilginç bir katkı olarak görüyorum.

Filmin hedef aldığı akademik çevrelerde bir sorun mu var?

Filmle ilgili söylediğimiz bu değil. Bu “çevreler” dediğimiz şey başlangıçta hayali iddialardır. Ancak elbette kuralları ve dili o kadar katılaşmış ki, form deyim yerindeyse donup başkalarıyla tartışmanın artık mümkün olmadığı çevreler de var. Bu durumda tüm sistem yalnızca kendine referanslıdır ve artık toplum için hiçbir şey başaramaz.

Bu kapalı sistemler, polisiye gerilim filminin ancak son kısmı anlaşılan ismi olan “Küçük Kutular”ın da çağrıştırdığı şeydir. Jeneriklerde Malvina Reynolds’un aynı isimli şarkısını duyabilirsiniz. Neyle ilgili?

Şarkı, siyasi aktivist Malvina Reynolds’un 60’ların başından geliyor. Amerika’da insanların birbirinin aynı görünen sıra sıra evlerde yaşadığı bir bölgeyi, “Küçük Kutular”ı anlatıyor. Bu evlerdeki insanların neredeyse tamamı aynı hayatı yaşıyor. Aynı hayallere, aynı ihtiyaçlara sahipler. Şarkıyı Stefan Weigl seçti ve belki de bu onun mesajıdır: düşünme alanlarımızın oldukça dar olduğu. Çeşitlilik ile ilgili. Arzu, tüm çeşitliliğimize bağlanmamız veya birbirimize dahil olmamızdır. Bunun yerine, birbirleri için ve birbirleriyle bir dil bulmanın zorluğu nedeniyle tam tersi oluyor.

Yeni bir “Polis Çağrısı”nı ne sıklıkla filme çekeceksiniz?

Yılda bir veya iki bölüm olması gerekir. İkinci kitap zaten mevcut ve filmi de çekildi.

Kocam Paris’te müzisyen olarak çok çalışıyor, o yüzden oraya taşındık. Hayatı merak ediyorduk ve aslında çok ilginç, ufuk açıcı bir şehir.
Johanna Wokalek

Artık Paris’te yaşıyorsunuz. Burada ne yapıyorlar?

Orada eşim ve çocuğumla birlikte yaşıyorum. Kocam Paris’te müzisyen olarak çok çalışıyor, o yüzden oraya taşındık. Altı yıldır oradayız. Hayatı merak ediyorduk ve aslında çok ilginç, ufuk açıcı bir şehir. Paris elbette çok büyük bir metropol ve bu da yorucu. Ama ondan önce yıllarca Viyana’daydım, ayrıca Hamburg’daydım. Artık oradayız. Genellikle çalışmak için Almanya’ya giderim. Projelerin olduğu yere. Öncekine kıyasla çok az değişiklik oldu.

Peki Fransızca da çekim yapabilir misiniz?

Evet elbette. Altı yıl orada yaşadıktan sonra.

Haberler/Teleschau