“Ossis ve göçmenlerin kamusal tartışmada pek çok ortak noktası var”

Leila

Global Mod
Global Mod
Hamburg’da Türk bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Fahri Yardım (43), birçok kişi tarafından “Jerks” veya Til Schweiger ile paylaşılan “Tatort”tan tanınıyor. Artık aynı zamanda iki çocuk babası olan aktör, yeni polisiye gerilim dizisi “The Sources of Evil”de (13 Ekim’den itibaren RTL+’da izlenebilir) yeniden araştırmacı olarak görülebilir. Üzerine rünler kazınmış bir kız cesedi vakası onu Alman-Alman geçmişinin derinliklerine götürür.

Sayın Yardım, Alman-Alman tarihiyle hayatınızın neresinde karşılaşıyorsunuz?

Hararetli kamusal tartışmalarda. Aksi takdirde ortağım aracılığıyla. O gerçek bir Ossi. Ailesi Leipzig ve Brandenburg’dan geliyor. Bazen kahve ve kek içerken, Doğu Almanya döneminde insanların kendileri hakkında nasıl hissettiklerini dikkatlice soruyorum. Alman-Alman geçmişine ilişkin kamusal tartışmayı Batılı açıdan dar bir açıdan algılıyorum. “Kanunsuz devlet” tartışmasının yanı sıra şunu da merak ediyorum: Bunun ötesinde hayat nasıldı? Birlik içinde hangi güzellik kurtarılabilirdi?

Suç dizisi Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonraki yıllarda geçiyor; geçmişi bugün bu kadar büyüleyici kılan şey nedir?

Komünizmin çöküşünden kısa bir süre sonra dalıyoruz; iki ya da üç yıl geçti ama eski şeytanlar hâlâ ortalıkta dolaşıyor. Birçoğu hâlâ kimlik kaybının yaralarını sarıyor. Dizi farklı uçurumları iyi yakalıyor. Bir duvar yıkılsa bile eski güçlerin hâlâ etkisi var gibi görünüyor. Bu zamanın bilinçaltı doğası, iyi bir suç veya gerilim filmi için ideal bir temeldir.

Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve sonrasındaki döneme dair ne gibi anılarınız var?

Dokuz yaşındaydım, tarihsel bir bağlantım yoktu ama dünya olaylarının yaşandığı dikkat çekiyordu. Babamın eşinin akrabalarını ziyaret etmek Doğu’yla ilk tanışmam olacaktı. Onların doğal misafirperverliği bende kaldı. Zeytin tenimize ve yağlı gözlerimize rağmen elbette kabul edildik. Amcamlar benimle futbol oynardı. Kalbin saf sıcaklığıydı! Batı’da bir daha böyle bir misafirperverlik yaşamadım.

Bahsettiğiniz misafirperverliğin aksine, artık yabancı düşmanı AfD’nin Almanya’nın her yerinde, özellikle de ülkenin doğusunda başarıları var…

Evet, bir şeyler büyük bir hüsrana dönüşmüş gibi görünüyor. Eğer Doğu’daki insanların yaklaşık üçte biri AfD’den umutluysa, bu beni de bir “Schwarzkopf” olarak etkiliyor. İnsanların hayal kırıklıklarını körüklemesi ve sağcı radikallerin güç kazanması korkutucu. “Kötülüğün Kaynakları” konuyu burada ele alıyor: Kimlikteki bu kopuş bir topluma ne yapar? Ya yeniden birleşme bazıları için aşağılayıcı bir deneyim olmaya devam ederse? Ossis ve göçmenlerin kamuoyundaki tartışmalarda pek çok ortak noktası var, bazen öyle hissediyorum.

Ne şekilde?

Olumsuz çağrışımları var, farklılaştırılmadan anlatılıyor ve yine de reddediliyor. Çoğunluk toplumunun elindeki aşağılanmayı paylaşıyorlar. Aslında geride kalanlar ya da hüsrana uğrayanlar sanıldığından daha çok benzerler. Keşke bir araya gelseler!

Yayın Ekibi

Netflix & Co. için en iyi dizi ve film ipuçları – her ay yenileniyor.

Son birkaç yılda iki kez baba oldunuz. Çocuk sahibi olmak Almanya’da geleceğe bakışınızı değiştirdi mi?

Elbette, onlara olan bu neredeyse simbiyotik şefkat ve yapışkan sevgi sayesinde kendinizi ulaşılmaz bir geleceğe doğru genişletiyorsunuz. Bu, istifadan değişime yol açabilecek bir güce geçme motivasyonunu artırır. Aynı zamanda, her şeyin yoluna gireceğini ve sonunda demokratik, duyarlı güçlerin kazanacağını umarak at gözlüklerinin arkasına saklanmayı hâlâ seviyorum. Hala bu umuda başarıdan payıma düşeni nasıl verebilirim diye arıyorum.

Herhangi bir şekilde demokrasiyi korumaya kararlı mısınız?

Yaklaşımlar var ama yine de toplum içinde kendimi süsleyemeyeceğim kadar hassaslar. Her şeyden önce demokrasi hayranı oldum. Özellikle toplumda sıklıkla tartışılan bölünmeler nedeniyle demokratik düşünceyle yeniden bağlantı kurma ihtiyacı hissediyorum. Bunun ne kadar toplumsal bir proje olduğunun farkındayım. Demokrasi aslında geniş ölçekte bir ilişkiler modelidir. Daha fazla katılımı mümkün kıldığımız, vatandaşların karar alma süreçlerine daha fazla dahil olmasına olanak sağladığımız ve hatta politika için bağlayıcı önerilerde bulunduğumuz bu demokratik alanlar için yeniden mücadele etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Suç karakteriniz de sizin gibi bir baba ama anne yıllar önce çocuğuyla birlikte kaçmış. Baba olmak kendinizi böyle bir duruma sokmanıza yardımcı oluyor mu?

Sanırım öyle. Çoğunlukla sezgisel çalışırım. Kendimde bulabildiğim her şey bana yardımcı oluyor. Artık baba olmak kimliğimin büyük bir kısmını oluşturuyor ve kayıp çocuğuma duyduğum özlemi somutlaştırmanın bana yardımcı olduğuna inanıyorum. Öte yandan çocuksuz iyi babaları canlandırabilecek yeterince oyuncu var. İşimin ötesinde baba olmak bana hayatta çok yardımcı oldu. Çocuklarım beni sahte hayal uçuşlarından kurtardı ve şişirilmiş oyunculuk hayatımın tembel havasını dışarı attı.

Artık işinize farklı mı bakıyorsunuz?

Kesinlikle. Sonunda onunla daha sağlıklı bir ilişkim var. İçimdeki narsist, ihtiyaçlarıyla bana o kadar sert saldıran çocukların gerçekliği ve uzlaşmaz doğası yüzünden yerle bir oldu ki egomu daha fazla şişirme şansım olmadı. Başkalarını kendinizden daha fazla önemsemek kesinlikle şifa vericidir.

Ancak iş ve günlük yaşamın uyumu, uzak çekimler vb. nedeniyle muhtemelen daha da zorlaştı mı?

Elbette bu can sıkıcı bir durum. İğrenç bir dengeleme eylemi, ama gerçekçiliği de var. Eskiden uçakta azgın bir şekilde otururdum ve aynı derecede azgın insanlarla tanışacağımı ve uyuşturucu bağımlısıyken her şeyin cinsel olacağını düşünürdüm, şimdi bu sadece benim işim. Artık nihayet bir iş oldu.