TV hakimi gerçek suç formatlarını eleştiriyor – “failler için bir sahne”

Leila

Global Mod
Global Mod
Köln/Petershagen. Bazen ağzından güzel sözler çıkıyor. Bazen gözlüğünün kenarından sanığa sert bir bakış atıyor. Yargıç Barbara Salesch birçok aile için öğleden sonranın bir parçası. Uzun bir aradan sonra bir yıl önce RTL programı “Barbara Salesch – Das Strafgericht” ile başarılı bir geri dönüş yapmıştı. Pazartesi (15.00) itibaren yeni bölümler yayınlanacak.

Salesch bugün televizyona dönmeden önceki ilk tereddütünü şöyle anlatıyor: “Şovdan hâlâ ne kadar keyif aldığımı bilseydim, bu konuyu bu kadar uzun süre düşünmezdim.” Cumartesi 1’de (1999-2012) 2000’den fazla davanın ardından, Alman mahkeme gösterisinin görkemli kadını başlangıçta cübbesini astı ve geçen yıl RTL tarafından geri dönüş yapmaya ikna edildi. Daha önce Hamburg’da görev yapan ceza hakimi, şu anda yılda 200 TV davasına bakıyor.

Yeniden cübbe giymek: Barbara Salesch bunu yeniden öğrenmek istiyor ve yargıç olarak kamera karşısına geçiyor.  Ancak bu yüzden Petershagen'deki sanat galerisinden vazgeçmeyecek.

Yeniden cübbe giymek: Barbara Salesch bunu yeniden öğrenmek istiyor ve yargıç olarak kamera karşısına geçiyor.

© Kaynak: Stefan Menne/pr/High Eye Productions

Salesh gerçek suç formatlarını eleştiriyor

Öğleden sonra formatı, genellikle pek çok tuhaf gelişme ve dönüşle birlikte, gençler arasında bile şaşırtıcı derecede iyi reytingler sağlıyor ve bir bakıma günümüzün medya dünyası için alışılmadık bir durum.

Salesch bir trende karşı çıkıyor: Yalnızca en azından gerçek suçlara dayanan kurgusal vakalarla ilgileniyor ve amatör oyuncuların ortaya çıkmasına izin veriyor. Yayın hizmetleri ve podcast’ler söz konusu olduğunda, şu anda başarının sorumlusu öncelikle gerçek ceza davalarıdır. Ancak Salesch, uzun süredir patlama yaşayan bu gerçek suç formatlarını eleştiriyor.

“Mağdurun eğlence amaçlı rütbesi düşürülüyor ve bu da çok failin bakış açısıyla aktarılıyor. Mahkumiyet kararının ardından suçluyu bir daha görmek istemiyorum ve onun suçundan çıkar sağlamasını istemiyorum. Ve yapılan da tam olarak budur.”

Yayın Ekibi

Netflix & Co. için en iyi dizi ve film ipuçları – her ay yenileniyor.

Bunun en iyi örneği geçen yılın Netflix hiti “Monster: The Story of Jeffrey Dahmer”dır. ABD’li seri katilin kurbanlarının yakınları, dizi yüzünden yeniden travma yaşadıklarını eleştirdi. Salesch, bu tür programların her şeyden önce “failler için bir sahne” olduğunu söylüyor.

Göz alıcı, kızıl boyalı saçlara sahip 73 yaşındaki adamın 60 dakikalık TV duruşması sırasında dudaklarında genellikle arsız bir söz çıkıyor; ancak “Das Sommerhaus der Stars” gibi realite şovlarının ve Dieter’in yer aldığı formatların aksine Bohlen, bu RTL ceza mahkemesinin son derece medeni bir davası. “Televizyonun çeşitli ve eğlenceli olması gerekiyor. Ama ben kabadayı bir teyze değilim, ben bir hakimim. Bir yargıç masada dans etmez, esasen dinler. Zaten önemli olan da bu.”

Barbara Salesch: “İnsanlar beni görmek istiyor”

Ayrıca yargılamanın gidişatına göre kendiliğinden cezayı belirleyen tecrübeli hakim, özellikle televizyonda oyuncuların şikayet ettiği gençlik takıntısına da karşı çıkıyor. Sonuçta RTL, mahkeme gösterisinin yeniden canlandırılması için 30 yaşında bir avukat sunabilirdi. Karlsruhe doğumlu TV jürisi kendinden emin bir şekilde şöyle yanıtlıyor: “Bunu yapabilirlerdi. Ama programın bodrumda olacağını düşünüyorum. İnsanlar beni görmek istiyor, tüm çalışmalar bunu gösterdi.”

Medya bilimcisi Joan Bleicher de bunu dizinin başarısının ana nedeni olarak görüyor. “Benim görüşüme göre pek çok şey kişi olarak Barbara Salesch’e bağlı. Otantik görünüyor, esprili ve net ahlaki tutumlara sahip.”

Doğu Vestfalya’da bir çiftlikte yaşayan ve bir stüdyosu olan hobi ressamı Salesch istediğini yaparsa, yakın zamanda hiçbir şey değişmeyecek. Ama: “Eğer bir gün ben de bu kadarını yapamazsam, haftada bir gün vekil isteyebilirim. Ama lütfen güvenilir bir hayat deneyimi olsun. Ama yine de yapabilirim.”

Haberler