«Uzayda bizi birleştiren şey için çalışırız ve çatışmaları bir kenara bırakırız»

semaver

New member
“Sanırım, uzayın artık geçmişte olduğu gibi insan ilişkilerinden neredeyse tamamen ayrılmış türden bir macera olmadığı gerçeğinin yavaş yavaş farkına varmalıyız. Avrupa’daki durumumuzda olduğu gibi, bir ülkenin veya bir ülkeler kompleksinin mekansal yetenekleri, rekabet edebilirlikte ve nihayetinde ekonomik büyümede yenilik kapasitesine dönüşen teknolojik becerilerin ayrılmaz bir parçasıdır. Mekânsal becerilere yatırım yapmanın, giderek daha fazla genç erkek ve kadını bilimsel ve teknolojik alanlarda kariyer yapmaya teşvik etmek için gerekli olan teknolojik becerilere ve yeniliğe yatırım yapmak olduğunu anlamaya çalışmalıyız” dedi.

Şimdiki dileği “ailemle vakit geçirmek ve dinlenmek” olsa da önce rehabilitasyon sürecini bitirmesi gerekecek. “Uzay görevinden döndüğünüzde her zaman biraz zorlayıcıdır, çünkü uzun süredir eğitim, fırlatma öncesi, fırlatma ve görev arasında sınırlarınızı zorladığınızı bilirsiniz, bu nedenle çok fazla adrenalin yaşarsınız. Sonra Dünya’ya geri dönüyorsunuz ve bir parçanız sadece rahatlamak istiyor ama gerçek şu ki, görev henüz bitmedi ve bu da heyecan verici.”

Yeni dost astronotlar

Gelecekle ilgili planlarıyla ilgili olarak şunları belirtti: «Uzaydan döndüğünüzde insanlar size her zaman soruyor, sırada ne var? Şimdi hayalin nedir? Ay’a veya Mars’a gitmeyi hayal ediyor musunuz? Sanırım hayatımda hayallerimin kendi başarılarıma ve hırslarıma daha az odaklandığı bir noktaya ulaştım. Sonunda yeni bir astronot sınıfı aldığımızı hatırlatmak isterim ve bence şu anda herkesin önceliği, mümkün olan en kısa sürede uçma şansı elde etmelerini sağlamak. Öyle bile olsa gitmemi isterlerse düşünmeden yaparım ve bu bir rüya gerçek olur.

ESA şu anda kadın ve erkek sayısı arasında daha dengeli bir oran elde etmek amacıyla kadrosu için yeni astronotların seçim sürecini sonuçlandırıyor. Cristoforetti’nin şu anda ESA’nın tek kadın astronotu olduğu göz önüne alındığında, potansiyel yeni ortakları hakkında şunları söyledi: “Seçime hiç dahil olmadım, ancak kadın yüzdesinde büyük bir artış olduğunu duydum. Başvuranlar ve hem erkekler hem de kadınlar için çok yüksek kaliteli profiller var, bu yüzden birkaç hafta veya ay içinde yeni meslektaşlarımı karşılamayı dört gözle bekliyorum.

ESA Genel Müdürü Josef Aschbacher konuyla ilgili şunları ekledi: “Çeşitlilik, özellikle 2025 gündemimizin bir parçası olarak ESA’nın en önemli önceliklerinden biri. 2008-2009 seçim sürecinde %16 kadın vardı ve Samantha seçilen tek kadın adaydı. Son aşamada bulunduğumuz bu yeni çağrıda kadınların oranı %40’tır. Hala nihai adayların kim olacağını bilmiyoruz, sizi kesinlikle temin ederim ki kadın ve erkek astronotlar arasındaki oran geçmişe göre çok daha dengeli olacak.”

Yorum

hata bildir