Yardım edin, ben bir Swiftie'yim! – “Spotify Wrapped” gerçek müzik zevkimi ortaya koyuyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Sekiz yıldır her Advent'te size hangi “Spotify Sarılmış” anlatıyor? Müzik akışı portalı, abonelere kendi kişisel yıllık listelerini tanıtıyor. En sevilen sanatçılar ve grupların yanı sıra en çok dinlenen şarkılar söz konusu olduğunda. Elbette bir pazarlama kampanyası. Katılırsanız bu sizin hatanızdır.

Devamını oku sonra Reklamcılık

Ben de katılacağım. Bu biraz Advent takviminin kapısını açmaya benziyor; nuga, badem ezmesi veya aptal naneli çikolata var mı? Spotify'da her yıl kasım ayının sonundan Aziz Nicholas Günü'ne kadar neler ortaya çıkıyor, dijital perdenin ardında neler ortaya çıkıyor merak ediyorum. Elbette benim de fikirlerim var, ilk 5'im Lady Blackbird, the Villagers, Hiss Golden Messenger ve Leif Vollebekk gibi kişiler olacaktır. Ve tabii ki doğduğumdan beri her durumda oynuyormuşum (ya da tıklamışım) gibi hissettiğim Beatles.

Listemin başında dünyanın en çok Spotify'lanan sanatçısı var

Şey… hiçbiri görünmüyor. Bunun yerine, 2024 Spotify yılımda şarkı söylemeye gelince Taylor Swift listenin başında yer alıyor; Berlin, Hamburg, Dresden, Münih, Almanya ve tüm dünyada en çok Spotify'lanan sanatçı. Görünüşe göre yılımın 358 dakikasını Spotify'da geçirdi. Bu beni Swift'in portaldaki en büyük hayranlarından yüzde 12'sinden biri yapıyor.

Dinlediğim toplam 334 sanatçı arasında sonraki dördü prog-rock Radiohead yan kuruluşu The Smile, indie pop yıldızı Billie Eilish, Joker dans partneri Lady Gaga ve Pink Floyd gitaristi David Gilmour.

“Sarmalanmış”a tıkladığımda Dolly Parton'u sonsuza kadar sevmek istiyorum

Uygulamanın ana sayfasındaki “Spotify Sarılmış” banner'ına tıkladıktan sonra pembe kübist hayranlar ekranda dans ediyor, ülke ikonu Dolly Parton (Whitney Houston'dan daha tanıdık olan) “Seni Her Zaman Seveceğim” adlı country şarkısını söylüyor. Yayın hizmetini 2024'te toplam 4.296 dakika kullandım, dost canlısı yapay zekayı yazdım ve 760 şarkıyı dinledim.

Ayrıca en uzun kullanım süresinin olduğu günü de buluyorum. Benim için 19 Nisan'dı, neler olduğu hakkında hiçbir fikrim yok, araştırmam gerekecek. Ah evet, ay diskinin yüzde 82'si aydınlatılmıştı ve ay ne kadar parlarsa inanılmaz derecede az uyuyorum.

Aralık ayı dışarıda bırakıldı; ilk 5'te Noel şarkısı yok

Daha sonra en çok dinlenen şarkılarım gösterilecek. İşte böyle: Taylor Swift ve Post Malone'un düeti “Fortnight”ı 13 kez çaldım; bu benim en iyi şarkım. Ardından Gilmour ve kızı Romany'nin Leonard Cohen tarzı “Evet, Hayaletlerim Var” şarkısı geliyor. 3. sıra: The Smile'dan “Friend of A Friend”, 4. sıra: The Cure'un geri dönüş albümünden “A Fragile Thing”. 5. sırada Charli xcx'in “I Think About It All The Time” adlı elektro parçası yer alıyor.

Spotify nihayet Aralık ayını da dahil etse işler farklı mı görünürdü? Hizmet 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak ve muhtemelen Kasım ayında sona erecek. Aksi halde Bob Dylan'ın “Noel Baba geliyor” şarkısı 1. sıramda olur muydu?

Nisan ayında “indie sleaze strut pop” tam size göreydi.
“Spotify Wrapped” aracılığıyla rehberlik eden dost canlısı yapay zeka.

Spotify bana müzik zevkimin yıl içinde değiştiğini yazıyor, bunun elbette bir müzik gazetecisi olarak çalışmamla da ilgisi var. Spotify'ın kendisi de yıl içinde değişti. Artık “Spotify Wrapped”da en popüler türler yerine gerçek terim zincirleri var: Ocak ayında “psychedelic-krautrock” aşamamı yaşadım, bu hala kulağa oldukça net geliyor. Ancak Nisan ayında AI, “indie sleaze strut pop”un “sizin işiniz” olduğunu ortaya çıkardı ve bunun ortaya çıkardığından daha fazlasını gizlediğini bildiği için bu çılgın bağlantının arkasında örnek olarak Swift, Billie Eilish ve Charli xcx'ten bahsedildi.

Kulağa gizemli gelen indie sleaze terimi, araştırdığınızda birçok farklı müzik için bir şemsiye sağlar. Kirli, enerjik, cesur bir ses olarak tanımlanıyor; sahne 20'li yılların başlarında ortaya çıktı. Kökenleri Strokes ve Yes Yeah Yeahs gibi ünlü indie rock gruplarında yatmaktadır. LCD Soundsystem veya Daft Punk gibi dans-punk melezleri ve Arctic Monkeys veya Vampire Weekend gibi saf rock'n'roll'lar var. Artı Charli xcx? Peki Billie Eilish?

Peki dikme pop ne anlama geliyor? Taylor Swift, Eras turnesinde sahneye çıktı mı? Alçakgönüllüyüm: “Bağımsız, kalitesiz kaçış odası hiperpopu” lezzet ödevini alabilirdim. Veya – bir “Spiegel” çalışanı gibi – “pembe pilates prensesi tekerlekli paten poposu”. Böyle bir şey için plak mağazasına gitmenize gerek yok, başkentteki Dussman kültür mağazasının bile müzik bölümünde bunun için bir bölümü yok.

Haziran ayıma yine “vahşi batı yavaş dans ülkesi” hakim oldu. Ah! Bu açıkça country, country rock ve öncelikle yavaş tempoda Americana anlamına geliyor.

“Teşekkür ederim!” – Aniden Taylor Swift, Eras turnesi sahne elbisesiyle ekranı dolduruyor

Sonra aniden Taylor Swift sahne elbisesiyle (ya da akıllı telefonumun ekranında) önümde duruyor ve benimle konuşuyor. Bu kadar dinlediğim için bana teşekkür ediyor, bu benim için “çok hoş” bir davranıştı. Eras turnesindeki yılı “çok çılgın bir yolculuktu” ve biz hayranlar onun için çok şey yaptık. “Çok havalı!” Kendini soğutur. Hayır, “Merhaba Matthias” demedi.

Ekleme veya itiraf: Taylor Swift'i seviyorum. Hatta çok fazla. Kendisi ustaca bir şarkı şairi, heyecan verici bir sanatçı ve aynı zamanda ABD seçim kampanyasında Kamala Harris ve Tim Walz (Billie Eilish ve Charli xcx'in yaptığı gibi) aracılığıyla aklın zaferi için -sonunda boşuna- kampanya yürüttü. sloganları “Kamala velettir”). Arkadaşlarım ve meslektaşlarımın hiçbiri bu takdiri paylaşmıyor: Bazıları Swift'in şarkılarını çok yavaş, fazla monoton, yeterince akılda kalıcı bulmuyor, diğerleri buna “gençlik şarkıları – dönem” diyor.

Sonuçla ne yapmalısınız? – Paylaşmak mı yoksa sır olarak saklamak mı?

Güzel yapay zekanın sonunda bana önerdiği gibi artık “Spotify Wrapped”ımı hemen başkalarıyla paylaşabiliyorum. Bunu yapmalı mıyım? Muhtemelen tamamen egzotik beş dünya müziği ve yepyeni punk grupları, antifa rapçiler veya altmışlı yılların psychedelic tek hit harikaları elit ilk 5'inde olan insanlarla.

O zamanlar, yani 50 yıl önce, Bay City Rollers kayıtları Beatles, Stones ve Elton John'unkilerin arkasındaki rafa yerleştirildi ve saklandı. Peki şimdi? “Spotify Sarılmış” listemi güvenle gösterip “suçlu zevklerime” sahip mi çıkmalıyım?

Dokunsal bir insan olarak şunu da ekleyebilirim, aynı zamanda çok fazla plak ve CD dinliyorum ve eski VW Caddy Roncalli'min dijital yapamadığını da ekleyebilirim. Fakat belirsizlik hala mevcut. Eğer arabamın CD çaları kendi “sarılmış”ını yaratabilseydi, beni bir Swiftie olarak ilan edebilir miydi?

Taylor'ın aksini iddia etmesine rağmen “Spotify Wrapped” bana ne kadar havalı olmadığımı gösterdi. Herkesin ilgilendiği şeyle ben de ilgileniyor gibi görünüyorum. Muhteşem bir müzik zevkine sahip olduğumu düşündüğüm yer.

Öncelikle “sarılmış” bir istek içeren bir kısa mesaj alıp almayacağımı görmek için bekleyeceğim. Tanrım yardım et! Gökyüzünden bahsetmişken: Yüzde 82'lik dolunay'a ek olarak, çevrimiçi bir kontrol Taylor Swift'in son albümü “The Tortured Poets Departmanı”nın da 19 Nisan'da yayınlandığını gösterdi.