Yorumcu BeHaberler Schmelzer kadın futboluyla ilgili bir röportajda

Leila

Global Mod
Global Mod
Web sitesine göre, gazetecilik özgeçmişini on iki Olimpiyat Oyunu, 28 dünya şampiyonası ve sekiz Avrupa şampiyonası süslüyor. Ancak kıdemli yorumcu BeHaberler Schmelzer, gülerek bilgilerin eski olduğunu kabul ediyor – bu arada büyük etkinliklerde daha fazla görevi oldu. Thomas Dressen, 2018’de Kitzbühel’de Streif’teki tarihi yokuş aşağı zaferini kutladığında onun sesi oradaydı. 57 yaşındaki oyuncu, 2022 finalinde DFB kadınlarının Avrupa Şampiyonası mağlubiyetine de mikrofonda eşlik etti. ARD yorumcusu hem kış sporları tutkunu hem de kadın futbolu uzmanı olarak kabul ediliyor. Avustralya ve Yeni Zelanda’da (20 Temmuz’dan itibaren) düzenlenecek olan Kadınlar Dünya Kupası’nda da yer alacağını söylemeye gerek yok.

Bay Schmelzer, başarılı EM 2022’nin ardından DFB kadınları da Dünya Kupası’nda ileri gitmek istiyor. 2022’deki EM finali hakkında yorum yaptınız. Oyunla hangi duyguları ilişkilendiriyorsunuz?

Bu çok duygusaldı. Wembley, dolu bir stadyum, İngiltere’ye karşı Almanya, bir efsane, finalden önce bile inanılmaz bir heyecan. Daha sonra çok talihsiz bir dönüş aldı. Bir Alman bakış açısından, DFB-Elf’in şampiyonluğu kazanması dileniyordu. Atmosfer açısından son 30 yılın en önemli olaylarından biri olduğunu söyleyebilirim. O zamandan beri Avrupa Şampiyonalarında büyük hit olan “Sweet Caroline” şarkısını birçok stadyumda duyuyorum. Hala tüylerim diken diken. Bunu ayrılmaz bir şekilde Wembley’deki finalle ilişkilendiriyorum.

O zamandan beri kadın futbolunda neler oldu?

Seyirci katılımı açısından sıçramanın ne kadar büyük olduğunu elbette görebilirsiniz. Bu bir kuantum sıçraması. Bunu TV dizilerinde ve ayrıca oyuncuların artık her yerde – oyun programlarında, talk şovlarda veya geçişte – göründükleri halkın algısında fark ediyorsunuz. Sosyal medya etkileşimi de kendi payına düşeni yapıyor. İtibar artık oldukça farklı. Sanırım 20, 30 yıldır bu coşku dalgasını bekliyorduk. Alman takımı, EM 2022’den önce bir seri galipti, ancak günlük lig hayatında coşku hiçbir zaman gerçekten kurtarılmadı. Bunun artık başarıldığına inanıyorum.

Oyuncular bu yeni dikkat ile nasıl başa çıkıyor?

Schmelzer: Her iki taraf için de bunu konuşmalarda duyuyorsunuz, bu şaşırtıcı. Artık günlük yaşamda tanınıyorlar, onlarla konuşuluyor ve bazen bir sürü hayran mektubu alıyorlar. Ama oyuncular bu konuda çok rahat. Bence günlük ilişkilerde hiçbir şey değişmedi. Bunu Herzogenaurach’taki medya günlerinde deneyimledim: daha önce 150.000 daha az takipçiyle yaptığı gibi, her zaman koridorda sizi arayan biri var. Bunu dikkate değer buluyorum.

“Bom, eskiden olduğu gibi tek vuruşlu bir mucize değil”

Mevcut patlamanın tekrar yavaşlamayacağından emin olmanızı sağlayan nedir?

Daha sürdürülebilir olduğunu ve eskiden olduğu gibi tek hit harikası olmadığını hissediyorum. Lig, milli takım, federasyon ve kulüpler artık daha çok kenetleniyor. Bu size tamamen farklı bir erişim sağlar. Sadece daha büyük stadyumlara, “erkek stadyumlarına” girmek harika bir fikirdi.

FC Bayern Münih ve VfL Wolfsburg itici güç olarak kabul ediliyor.

Evet, Bundesliga açılış maçıyla başlıyor ve Allianz Arena’da VfL Wolfsburg ve Bayern’in Şampiyonlar Ligi maçlarıyla devam ediyor. Bu çok dikkat çekiyor. Eskiden Aschheim’daki spor sahasında 500 Hansel varsa – ki bu harikaydı – şimdi Allianz Arena’da 30.000 kişi var. Wolfsburg’da da benzer. Çarpan çok daha yüksek.

Geçen sezon Bundesliga’daki seyirci sayısının üçe katlanması çok şey anlatıyor.

Schmelzer: Büyük kulüpler yanlarında küçükleri de çeker. Bir maça 30.000 taraftar gelirse, önümüzdeki hafta sonu daha fazla seyircinin Frauenstadion’a gitme şansı 30.000’dir. O zaman daha iyi bir ruh halindesin. Oyunlar artık TV’de veya canlı yayın aracılığıyla canlı yayınlanıyor. Ayrıca spor programında öne çıkanlar ve üçüncü programlarda haberler yayınlanır. Orada çok şey oldu.

Başkent Radarı

Berlin hükümet bölgesinden kişisel izlenimler ve geçmişler. Her Salı, Perşembe ve Cumartesi.

“Erkek futbolunda her şey paradır”

Yapısaldan uzaklaşıp sportifliğe doğru: Nia Künzer ile “Kadınlar neden daha iyi futbol oynuyor” başlıklı bir kitap yazdınız. Neden böyle olduğunu düşünüyorsun?

Erkek ve kadın futbolu arasındaki bu karşılaştırmalar her zaman zordur. Ama kadınların daha dürüst futbol oynadığını düşünüyoruz. Daha çok futbolla ilgili ve şov, bencillik, para ve dışarıdaki tüm durumla ilgili değil. Erkek futbolunda her şeyden önce para, sonra para ve sonra para vardır. Benim için büyük fark bu. Kadın futbolu kesinlikle yakın, dürüst ve orijinal olanı korumalıdır. Ancak bu aşırı profesyonelliğe doğru gider gitmez, erkeklerde olduğu gibi aynı hatalar yapılabilir.

Ticarileştirme olmadan tamamen çalışmaz. Yayın hakları, yatırımcılar ve kadınlar için adil ücretlerle ilgili. Yine de kadın futbolu, son birkaç on yılda erkek futbolunda yapılan hatalardan ders çıkarabilir…

Duyduğun her şeyle büyük hedef bu. Ticarileşme anlamında yaşanan her şeyin hala çok yönetilebilir düzeyde olduğunu da söylemek gerekiyor. Tüm çabalara rağmen, büyük erkek kulüplerinin kadın bölümlerinin, sadece kadınlara özel futbol kulüplerini geçmesi muhtemeldir. Muhtemelen – ne yazık ki – ortadan kaybolacaklar. Uyum sağlamaya çalışmak zorundalar ki bu çok zor olacak. İşte büyük denge budur, kendini erkeklerle çok fazla kıyaslamamak, değişen koşullarda eskisi gibi kendi çizgini devam ettirmek.

1. FC Köln’den Christian Keller, 2022’de kulübün kadın bölümünün erkekler bölümünden önemli bir nakit enjeksiyonu alacağını hesapladı, ancak bu, karşılığını vermekten çok uzaktı. Erkek ve kadın futbolu arasındaki sürekli karşılaştırma, ancak kadın departmanları finansal olarak bağımsız çalışabildiğinde sona erecek mi?

Kulüplerin çabası da bu. Uluslararası düzeyde en üst seviyede oynamak istiyorsanız, kesinlikle biraz zaman alacaktır. Öte yandan, para ister maaşlara, ister altyapıya, ister profesyonelleştirilmiş koşullara gitsin, maliyetler arttıkça aynı anda daha fazla sponsor edinemezsiniz. Bu nedenle kadın bölümlerinin kendi ayakları üzerinde durabilmesi biraz zaman alacaktır. Bundesliga’daki tamamı kadınlardan oluşan kulüpler, bir erkek takımı tarafından finanse edilmemenin nasıl bir şey olduğunu görüyor. Sonra mesafe oldukça hızlı bir şekilde çok büyük hale gelir.

“Kadın futbolunun istismar edildiği hissine kapıldım”

Yaklaşan Dünya Kupası’na giden aylara hak pokeri damgasını vurdu. Uzun bir süre oyunların nerede gösterilip gösterilmeyeceği belli değildi. Bu gelişmeyi nasıl takip ettiniz?

Bavulumu topladım ve tekrar tekrar boşalttım. Meslektaşlarım ve ben bunu ilk elden deneyimledik, tabiri caizse. Pokerde, FIFA’da kişisel bir iz bırakmak için kadın futbolunun sömürüldüğü hissine kapıldım. Bu alanda da her şeyin parayla ilgili olduğunu üzücü buldum. Haklar erken duyurulsaydı bu kurtarılabilirdi. Özellikle kadın futbolu patlamasının çok güçlü olduğu bir zamanda, Dünya Kupası’na giden yolda kötü bir ışık tuttu.

DFB kadınlarının Dünya Kupası’nda neler yapabileceğini düşünüyorsunuz?

Antrenman kampında çok iyimser bir takım gördüm. Herkes ayrıca şampiyonluktan ve Avrupa Şampiyonası finalini kaybettikten sonra bir sonraki adımı atmak istediklerinden bahsetti. Bu beni gerçekten etkiledi. Şimdi alışırlarsa takım çok ileri gidebilir. Takım ruhu güzel, arkasında bir fikir var ve takım lehine kendi çıkarlarınızın bir kenara bırakıldığı hissine kapılıyorsunuz.

Sara Däbritz çok yakın bir şampiyonluk mücadelesi olacağını tahmin etmişti.

Schmelzer: Ben de öyle düşünüyorum, çünkü uzun vadeli şampiyonluk adayı olarak ABD’nin yanı sıra listenizde kimlerin olması gerektiğini bile bilmiyorsunuz. İngilizler bahsetmeye değer, Fransızlar güçlü. Hollandalı kadınların iyi test sonuçları vardı. İnanılmaz koç Pia Sundhage ile Brezilya’nın yanı sıra Kanada ve Avustralya’dan gelen ev sahiplerinden de bahsedilmelidir. Bu uzun bir liste. Çok heyecanlı, muhteşem bir turnuva olacak.

Alman takımının hangi kilit oyunculara ihtiyacı olacak?

Çok iyi bir kaleci, çok iyi bir stoper. İyi bir aksa ihtiyacı var. İşe yaradığında takım da çalışır.

Avustralya ve Almanya arasındaki saat farkı, bu ülkede oldukça elverişsiz başlama zamanlarına neden olur. Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası’nda olduğu gibi benzer bir coşku seviyesini ateşleyebilir mi?

Bence EM finalinden rekor kota düşse bile muhtemelen düşmez. Ondan sonra soru işareti koyardım. Alman maçları 10:00 ile 12:00 arasında yapılıyor, yani çok az insan hala uyuyor. Alman takımı oynadığında coşku olacak. Bu çok iyi dereceler olacak. Bence son zamanlarda erkeklerin prime time reytingleri aşıldı.

Web sitenizde on iki Olimpiyat Oyununda, 28 dünya şampiyonasında ve sekiz Avrupa şampiyonasında yorumculuk yaptığınızı belirtmişsiniz. Hala hangi mesleki hayalleriniz var?

Bu artık güncel değil. (gülüyor) Bu arada bu daha da arttı. İster slalomda ister yokuş aşağı olsun, Streif’te bir Alman birincisi hakkında tekrar yorum yapmak istiyorum. Bu benim için çok önemli olurdu. Ayrıca Almanya’nın katılımıyla bayanlar için bir Şampiyonlar Ligi finali de heyecan verici bulurdum.

Haberler/Tele gösterisi