CHP’li Karabıyık: En az 100 bin öğretmen muhtaçlığı var

kunteper

Global Mod
Global Mod
CHP Eğitim Siyasetlerinden Sorumlu Genel Lider Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, 12 Eylül’de başlayacak olan 2022-2023 eğitim öğretim yılı öncesi öğrencilerin ve öğretmenlerin meseleleri ile ilgili olarak parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Prof. Dr. Karabıyık, eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin en az bir maaş fiyatı ile tüm eğitim işçilerine ödenmesi gerektiğini belirtti.

“EN AZ 100 BİN ÖĞRETMEN GEREKSİNİMİ VAR”

Yeterince öğretmen ataması yapılmadığına vurgu yapan Karabıyık, “2022- 2023 Eğitim öğretim döneni pazartesi başlıyor. Covid öncesi ve daha sonrası bir periyot var. Bildiğimiz üzere birinci, orta ve yüksek öğretimde tartışılan birtakım problemler var. Sanki okullarımız eğitim öğretim devrine hazır mı? Her yıl olduğu üzere okullarımızda fizikî eksiklikler, paklık, güvenlik çalışanı üzere eksiklikler hala devam etmekte. Bu bilgiler bize okullardan geliyor. Takımlı yardımcı hizmetli sayısı sorunu var. İŞKUR üzerinden vadeli bakılırsavlendirme yapılıyor ancak bunlar da gereksinimi karşılamıyor. Okullarımızın gereksinimi olan takımlı yardımcı hizmetli ataması yapılmış olmasıdır lakin bunu tekraren söylememize karşın gerçekleştirmediler. Gereğince öğretmen ataması da yapılmamıştır. Şu an en az 100 bin öğretmen muhtaçlığı var, şayet bu atama yapılmazsa büyük problemler oluşacak, öğrenciler öğretmensiz kalacaktır. Öğretmen açıkları fiyatlı öğretmenlik sistemi ile karşılanmaya çalışılmakta ve bu eğitim sisteminin büyük bir ayıbıdır, bu sisteme derhal son verilmelidir. Eğitimin çalışanları mali açıdan da önemli sıkıntılar yaşamaktadır, eğitim öğretime hazırlık ödeneği en az bir maaş meblağı ile tüm eğitim işçilerine ödenmelidir, yine ölçüler herkesi kapsamamakta ve kâfi olmamaktadır” diye konuştu.

“MEB, BÜTÇESİNİN YÜZDE 1.6’SI İLE OKUL BÜTÇESİ OLUŞTURABİLİR”

“Okullarımızdaki bir öteki sorun güvenliktir, Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) çocuklarımızın güvenliğini sağlayacak önlemleri derhal almalıdır” diyen CHP’li Karabııyk, okul bütçeleri oluşturulmadığı sürece velilerden para toplanmaya devam edileceğini tabir eti. Karabıyık şu biçimde konuştu:

“Devlet okullarında örgün eğitim içerisinde 15 milyon 189 bin 878 öğrenci bulunuyor son datalara bakılırsa. MEB’in bütçesi ile 189 milyar lira. Okullara her eğitim öğretim yılının başında öğrenci başına en az diyelim ki 200 lira verilmiş olsun, öğrenci sayısı ile çarptığımızda yalnızca MEB bütçesinin 3 milyar liralık kısmını alıyor. Yani MEB bütçesinin yüzde 1.6’sı demek bu. Yüzde 1.6 okul bütçelerinin oluşturulması bakımından MEB’e ya da devlete bir yük asla sayılmaz. Eğitim sistemine verilen değeri bir kere daha vurgulamak ve ehemmiyet vermek istiyorsanız, büyük bir katkı yapmak istiyorsanız yapılması gereken okul bütçelerinin oluşturulmasıdır. Biz de bunu iktidarımızda aslına bakarsanız yapacağımızı tabir ettik.”

BİN ÖĞRENCİLİ OKULA GÖNDERİLEN PARA 4 BİN 500 TL

Enflasyon karşısında okullara gönderilen sayıları ‘komik’ bulduğunu lisana getiren Karabıyık, “Sayın Bakan diyor ki, biz okullara muhtaçlıkları için para gönderiyoruz. Daha evvel liselere gönderiliyordu, öbür okullara ise ısınma, paklık, elektrik, su sarfiyatları ödeniyordu artık bir ölçü para muhtaçlıkları da karşılanıyor lakin bin öğrencisi olan bir okula gönderilen 4 bin 500 lira gereksinimleri karşılamaktan nitekim uzaktır. Şu enflasyonist ortamda sahiden bu sayılar komik kalıyor. Bin öğrencisi olan bir okul mantıken 5-6 paklık nazaranvlisi gerektirir. Lakin paklık bakılırsavlisi ataması yapılmadığı için ve bu okulların da parası olmadığı için okullarda para toplayarak ya da bağışlarla bunu yapmaya çalışıyorlar. Bunun önüne geçmek için her devrin başında öğrenci sayısı başına hesaplanmış olan okul bütçelerinin her okula verilmesi lazım.” biçiminde konuştu

“EĞİTİM VE İKTİSAT ORTASINDA ÇOK DEĞERLİ BİR BAĞ VAR”

Taşımalı eğitimle ilgili de değerlendirmede bulunan Karabıyık, “Genel Liderimiz, köy okullarının bir daha açılması ve taşımalı eğitime son verilmesi gerektiğini söz ediyordu. Kamuoyundan da baskı oluşunca Sayın Bakan dedi ki, 6 bin 900 köy okulunu revize ederek vatandaşın hizmetine açacağız. MEB de bir değişikliğe giderek köy okullarını bir daha açılacağını bir yönetmelik değişikliği ile vurguladı. Lakin bu biçimde bir bütçe ve hazırlık yok. Biz köy okullarını iktidarımızda bir daha açacağız ve köylerde eğitim öğretim bir daha başlayacak, köylerde yaşayan öğrenciler öğretmenlerine kavuşacak. Vatandaşa en büyük meseleleriniz ne diye soruyorsunuz, birinci sırada iktisat diyor ikinci sırada olağan ki eğitim diyor. Eğitim ve iktisat içinde epey kıymetli bir bağ var; yoksulluk ve mahrumluk. Ülkede fırsat eşitsizliği var ise vatandaşlar o yoksulluğu daha derinden hissediyor. Yoksulluğun aileden çocuğa geçmesinin önünü kesmek için eğitim sisteminde fırsat eşitliğini vermek gerekiyor.” sözlerini kullandı.

VELİLER ISTIRAP YAŞAMAKTA

Okul öncesi eğitim için bir velinin yapması gereken harcama meblağının 3 bin lira ile 4 bin 600 lira içinde değiştiğini kaydeden CHP Eğitim Siyasetlerinden Sorumlu Genel Lider Yardımcısı Karabıyık, “İlkokul seviyesindeki çocuğu asgarî için 4 bin 900 lira ile 7 bin 550 lira içinde bir harcama gerekiyor. Ortaokula giden çocuğu için, 5 bin 2 yüz küsur lira ile 8 bin küsur lira içinde bir harcama yapma zarureti doğuyor. Lisede olan bir genci için bir daha 5 bin 400 lira ile 8 bin 300 lira içinde maliyet içeren alışverişini yapması gerekiyor. Bu maliyetlerle çocuklarını eğitime gönderemeyen, ıstırap çeken veli büyük bir keder yaşamakta.” dedi.

Ücretli öğretmenlik uygulamasını da eleştiren Karabıyık, “Ücretli öğretmenlik ayıbı ataması yapılmayan bu kadar öğretmen varken devam ediyor. İktidarımızda fiyatlı, kontratlı öğretmenlik üzere problemleri da çözeceğiz” diye konuştu.