Ulusal Eğitim Bakanı merak edilen soruyu yanıtladı: Derslerde maske olacak mı?

kunteper

Global Mod
Global Mod
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitim gündemine ait değerlendirmelerde bulundu. 2022-2023 eğitim öğretim yılı hazırlıklarına erken başladıklarını hatırlatan Özer, okulların muhtaçlıklarının karşılanması, bütçelerin aktarılması, okulların eğitim öğretime hazırlanması noktasında hayli kıymetli çalışmalar gerçekleştirdiklerini lisana getirdi.

Yaklaşık 136 milyon kitabın, 2. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm öğrencilerin bir periyot boyunca muhtaçlık duyabilecekleri tüm yardımcı kaynakların okullara gönderildiğini belirten Bakan Özer, birinci sefer paklık, kırtasiye, küçük tamirat ve eğitim ortamlarının zenginleştirilmesi bağlamında tüm okullara bütçe gönderildiği bilgisini bir dahaledi.

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin velilerle bir maddi bağlantı yaşama yerini ortadan kaldırdıklarını söyleyen Özer, amaçlarının her vakit okul evvelden en yükseköğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarını arttırmak olduğunu not düştü.

‘HEDEFİMİZ 20 BİN ÖĞRETMENİMİZİN 12 EYLÜL’DE HAZIR OLMASI’

Öncelik verdikleri iki lisandan birinin matematik, ötekininse yabancı lisan olduğunu kaydeden Özer, “Hedefimiz, geçen hafta atadığımız 20 bin öğretmenimizin 12 Eylül’de sınıflarında hazır olmalarını sağlamaktır. Son yirmi yılda Türkiye’nin başardığı en değerli kıssalardan biri, öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azaltmaktır. Bu da son yirmi yılda ortamıza katılan öğretmen sayımızdaki olağanüstü artışla gerçekleşmiştir. Son yirmi yıllık süreçte hiç bir yıl yok ki öğretmen ataması olmasın. Gereksinime binaen atamalar kesinlikle olacaktır. Bakanlığımızın değişen ve yenilenen eğitim siyasetlerine bağlı olarak branşsal bazda öğretmen atamalarımız gerçekleşecektir” dedi.

Yeni Öğretmenlik Meslek Basamakları Yükselme Sistemiyle öğretmenlerin birbiriyle değil, kendileriyle yarışacaklarını vurgulayan Ulusal Eğitim Bakanı Özer, korkuların minimize edilmesi için her türlü takviyenin verileceğine dikkati çekti.

‘ÖĞRETMENLERE MAHSUS BİR MESLEK YOLUNUN AÇILMASI GARANTİSİ ALTINDA’

Öğretmenler içinde bir ayrıştırma olacağı tarafında spekülasyonların var olduğunu söyleyen Özer, “Eğitim sisteminde aslına bakarsanız 75 bin uzman öğretmen, 90 tane de başöğretmen var. esasen var. Bu vakte kadar hiç duydunuz mu benim çocuğumu uzman öğretmen okutsun, başöğretmen okutsun. O, öğretmenin kendi özlük hakkıyla ilgili bir müddetç. Hem mevcutta eğitim sistemi içerisinde uzman ve başöğretmenler var. birebir vakitte imtihanı yeni koymuş değiliz. Yahut da eğitim tamamlanırken kanun değişiklik yapıp da imtihan da konmuş değil. Öğretmenlere mahsus bir meslek yolunun açılması Öğretmenlik Meslek Kanunu garantisi altında. Yeni olan hiç bir şey yok. İnşallah 19 Kasım’da suhuletle süreci yöneterek öğretmenlerimizin büyük çoğunluğunu uzman ve başöğretmen olarak sistemde nazaranceğiz” diye konuştu.

‘OKUL TERKLERİ AZALACAK’

Okul öncesi eğitim konusuna da değinen Bakan Özer, eğitimde okullaşma oranlarını 70 yıl gecikmeyle yüzde 90’ın üzerine çıkardıklarını hatırlattı. Okullar ortası muvaffakiyet farkının kök bir sorun olduğunu kaydeden Özer, maksatlarının 5 yaşta okullaşma oranını yüzde 100’e ulaştırmak olduğunu söylemiş oldu. Bunun için 3 bin yeni anaokulu, 40 bin yeni ana sınıfı yapmak üzere yola çıktıklarını hatırlatan Özer, “Çocuklar ilkokula geldiklerinde hazır bulunuşluklarında farklar azalacak, tüm çocuklara bu imkanı verdiğiniz vakit tüm çocuklar eşit bir biçimde 1. sınıfa başlayacaklar. İkinci en kıymetli katkı çocukların psikososyal gelişimleri epey daha ileri noktaya taşınacak suça meyilleri daha az olacak. Okul terkleri azalacak. Eğitim sistemi içerisinde epey daha fazla vakit geçirecekler. Nitekim bu yatırım Türkiye’nin eğitim sistemine yapılan en büyük yatırımlardan birisi” tabirlerini kullandı.

‘MESLEK LİSELERİ, YÜZDE 1’LİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALMAYA BAŞLADI’

“Mevcut birikimimizle, tüm paydaşlarımızla bir arada eğitim sistemini fazlaca daha kuvvetli hale getirmek için çabalıyoruz. Burada da daha evvelki ulusal eğitim bakanlarımız yaptığı üzere biz de mesleksel eğitimi güçlendirmek için epey süratli bir biçimde süreçlere yoğunlaştık” diyerek mesleksel eğitime verdikleri kıymeti anlatan Bakan Özer, şunları aktardı:

“Şimdi meslek liselerindeki en büyük odağımız, bölümü, eğitimin tüm süreçlerine dahil etmek oldu. Yani dal mezunları beklemiyor, müfredatı birlikte güncelliyoruz, öğrencilerin işletmede marifet eğitimlerini bir arada planlıyoruz, öğretmenlerimizin iş başı ve mesleksel gelişim eğitimlerini birlikte planlıyoruz ve dal istihdamda öncelik sağlıyor. Bu adımımızla meslek liselerine olan ilgi inanılmaz arttı. Biroldukca meslek lisesi yüzde 1’lik muvaffakiyet diliminden yani en yüksek muvaffakiyet diliminden öğrenci almaya başladı.”

Türkiye’deki tüm mesleksel eğitim merkezlerindeki çırak, kalfa sayısının öncesinden 159 bin olduğunu, bu sayının şu anda 710 bine ulaştığını bildiren Özer, yıl sonuna kadar 1 milyon genci mesleksel eğitim merkezleriyle buluşturacaklarını lisana getirdi.

‘DERSLERDE MASKE KULLANIMI KELAM KONUSU OLMAYACAK’

Bir buçuk yıl ortadan daha sonra 2021 2022 eğitim öğretim yılını, kararlı bir biçimde yüz yüze eğitimle devam ederek tamamladıklarını hatırlatan Bakan Özer, “Çünkü okullar sahiden birinci açılması ve bu tip kriz durumlarında son kapatılması gereken yerler. Bundan ödünler vermemiz mümkün değil. Şu anda Sıhhat Bilim Konseyinin bu süreçte kapalı alanlarda maske kullanmasıyla ilgili bir sonucu yok. ötürüsıyla derslerde maske kullanması kelam konusu olmayacak. Lakin hassasiyetleri olan öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz istemeleri durumunda maskeyi okullarımız tarafınca fiyatsız bir biçimde temin edebilecekler” dedi.

‘SEKİZ YÜZ TANE KÖY HAYAT MERKEZİNİ HİZMETE ALDIK’

Köylere hakikat göç ile birlikte güç, tarım ve hayvancılık alanlarının stratejik olarak öne çıkmasıyla bir arada MEB olarak bu sürece takviye vermek için köy okulları açmaya karar verdiklerini belirten Bakan Özer, “Köy okulları için üç basamaklı bir plan uyguladık, birincisi, köy ilkokullarının açılması ile ilgili öğrenci sayısı hududunu ortadan kaldırdık. Çocuklarımız istenilen köyde ilkokul eğitimi alabilecekler. İkincisi, anaokullarında 10 olan öğrenci sayısını 5’e düşürdük. Yalnızca bu adımımızla bin sekiz yüz köyde yaklaşık yirmi bin yavrumuz okul öncesi eğitimle buluştu.

Üçüncüsü, en büyük değişiklik, o köyde bulunan yetişkinler için halk eğitim kursları açalım istedik. Şu ana kadar sekiz yüz tane köy ömür merkezini hizmete aldık. Köylerimizden fevkalade bir ilgi gördük” diye konuştu.